Måste tillstå att fast jag bor i Finland har jag aldrig ätit kalakukko. Mattraditionerna varierar kraftigt mellan svensk- och finskspråkiga finland. Däremot stekta eller friterade muikkor är en stående favorit.
Murklor plockar jag varje vår och är lika glad för det. Förväller dock dem 3 ggr i rikligt med vatten. Nu tror ja de flesta förväller dem, tidigare torkades de enbart. Att de skulle vara giftiga är säkert sant men så är även ex. nikotin, alkohol och salt. I rätt mängd och på rätt sätt kan man använda det mesta.
Havtorn e jättegott till mycket. Dock är det ganska ovanligt att plocka dem här. Vanligtvis används pressar direkt på buskarna som klämmer ut saften ur bären. Viktigt dock är att pressen måste vara av godkänd modell för att inte skada busken i övrigt. Har även börjat finnas en del odlingar här med just den nästan taggfria sorten, smaken är den samma. I större odlingar använder de en sorts damsugare för att ta bären av buskarna.
|