Rhododendron skulle jag inte använda som solitär (ensamstående) alls. På ställen de blir stora och vackra är där de växer intill eller i skuggan av träd och andra växter. Gärna sol lite då och då eller en stund på dagen, men inte full sol flera timmar om dagen. Inte heller rhododendronbuskage i skugga brukar ta sig bra om de står ensamma. T o m intill husväggar växer de bättre än mitt i gräsmattan. Det är som att de vill trängas lite för att trivas.
Kanske det är en lösning, om du gillar rhododendron. Att du planterar en klunga lagom högväxande träd och rhododendron strax intill eller i klungan?
Rhododendron behöver hjälp med jordmånen som Louise skrev. Dels vill de absolut inte ha basisk jord. De gillar sura jordar. Dels vill de ha djup, mullrik jord. De första åren brukar man få hjälpa till med humustillförseln och mylla ned sur kompost eller gödsel. Och dels vill de inte ha torrt på vårvintern. När solen sticker fram på deas gröna blad börjar avdustningen, och då gäller det att det finns vatten i jorden. Därför bör man vattna jorden rejält nu innan det fryser till så att åtminstone de yngre rhododenronbuskarna får en reserv till de soliga februari- och marsdagarna.
Jag håller på att bygga upp en liten skog där jag ställt rhododendronbuskar intill gran och ek som jag hoppas ska ge dem naturlig, sur humus så småningom. De hade det inte alltför lätt i somras, särskilt inte azaleorna som torkade ut mer än de städsegröna rhododendronbuskarna.
Vad kan vara alternativen då, om du inte vill plantera träd och buske samtidigt... Kanske täta, låga träd som har ett grenverk som ändå skymmer lite grand efter lövfällningen? Hagtorn är ett lågt sådant lövträd, med fina röda bär. Eller en berså av flätad pil, som ju har tätt grenverk? Elkler rätt och slätt syrén som ju är ganska buskigt grenigt också på vintern?
Cilla
--------------------
|