Det är jättelätt att ta sticklingar ifrån basilikaplantor! Detta går även utmärkt att göra på sånna här "små trångbodda" basilikor man kan köpa färska. Men man ska kolla noga noga i krukorna så att inte stjälkarna redan har börjar svartna nertill vid jordytan! Det är någon slags svampsjuka tror jag och det gör att stammen svartnar och dör. Man knipsar av några gröna fina stjälkar typ 7-10 cm om det går. Man tar och knipsar av det översta bladparet ,om man vill, det är bra om det är två bladpar kvar eller ungefär fyra blad per stjälk.
Sen tar man ev. bort blad på den delen av stjäken som ska stå i vatten(inga blad under vattnet) sätter man dom i ett litet glas eller en liten vas så att de får stå och rota sig. Efter en eller två veckor i mitt köksfönster brukar det ha kommit ut tre-fyra små vita rotstrånkar så brukar jag plantera, två och två i en 15 cm kruka. Jag använder vanlig blomjord för inomhusväxter. Jag har fn fyra plantor. Två fullvuxna som är ca 60 cm höga, och två små som bara är 10-15 cm. Mina brukar vara fina och krispigt gröna från februari(då gör jag mina inköp av sticklingplantor på närmsta affär) tills i november. Då brukar de ibland dö av värmen och mörkret. Bladen blir sladdriga och ljusgröna.... Jag skördar hela tiden i toppen på varje liten stjälk. Och jag lämnar inga "klackar" när jag skördar för det har jag läst att et gillar den inte. På så sätt förgrenar den sig och blir lite buskig. Man ska oxå va ganska noga med att vattna den, jag vattnar mina varannan dag nu på sommaren! Jag har blå korn som näring i vattnet någon gång då och då..
--------------------
Friskt vågat hälften vunnet!
|