CITAT (brittmarie @ 02-08-2005, 20:15)
Har aldrig provat på att stuva sockerärtor men hittade det här receptet i Kokfrun, från 1937
Stuvade sockerärter3 l ärtskidor rensas, sköljas och påsättas i kokande, saltat vatten.
När de kokat upp, tillsättes 1 msk smör, varefter ärterna få koka med tätt slutet lock, tills de blivit riktigt mjuka.
De uppläggas då med hålslev i ett fat.
Smör och mjöl fräsas, ärtspadet tillsättes, lite i sänder, och såsen får koka 10 min.
Därefter iläggas ärtskidorna, och stuvningen avsmakas med hackad persilja, salt och socker.
Du kan även få ett tips på hur man kokar färskpotatis (taget ur samma bok). Fast du kanske alltid gör så här.
Att koka färsk potatisPotatis som tages upp ur jorden tidigt på sommaren, bör, för att ej vara ohälsosam, kokas på följande sätt:
Potatisen tvättas med en visp eller viska, tills skalen äro väl avnötta, varefter den sköljes i 2 kalla vatten och sättes sedan på elden i kallt vatten.
Så fort potatisen kokar upp, bör vattnet avhällas, och nytt vatten påhällas, vari den får fullkoka, litet salt pålägges samtidigt.
Spadet avhälles väl, och grytan ställes bredvid bredvid elden en stund, tills potatisen kännes torr, då den upptages och serveras i bruten servett.
På fatets kant läggas stora salladsblad under den brutna servetten.
Skulle du behöva recept på ölsoppa så finns det också där. Råd finns även om hur man räddar en vidbränd stek, får segt kött mört eller hur man åter får kött som blivit unket att bli njutbart.

Jag har "husmoderns kokbok" från 1926, ett arv från min mammas faster. Den är full med urrivna tidningsklipp från 40-50-talet och egna skrivna lappar. En riktig skatt dock stod inte stuvade sockerärtor med.
Fastern jobbade som ålderdomshemsföreståndare på hemmet i Gamla Uppsala och fick nog många av sina recept från bondmororna där omkring.
Lite coolt att jag har dom nu, en del är lite svårtydda och en del är oläsliga p.g.a. ålder, har tänkt jag ska sammanställa dom jag kan läsa då det ofta också står var dom kommer ifrån.