Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hjälp med häckval önskas!
          Digger
          Inlägg 29-04-2003, 20:02
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 368
          Medlem sedan:
          30-03-2003
          Medlem nr: 1 011



          Hej alla! Jag har en tomt i zon 3 med en ganska brant slänt på ena kortsidan som lutar åt söder in mot tomten. Ovanför slänten så går en väg så jag tänkte plantera en häck där i lutningen. Nu har man nyligen grävt och donat med vägen så man har hällt på nån sorts lerblandad jord på slänten. Det kan bli ganska torrt på sommaren.

          Vad ska man välja? Har varit inne på amerikansk hagtorn eller finns någon annan rekommendation? Tanken är att den ska bli uppåt 2 meter för att skydda mot insyn och jag kan vänta några år på att den ska växa upp, det är ingen panik. Misstänker att det börjar bli tid att plantera nu i början av maj?

          Har frågat här förut om hagtornet men jag har svårt att bestämma mig... smile.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 01-05-2003, 13:32
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 18 595
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Det finns ganska många växter som kan klara sig i lite torrare jord och soligt läge som går att odla som friväxande ex. häggmispel, schersmin, syren, bukettapel, blåtry, rosentry, spirea, ölandstok, rosenkvitten m. fl. (Ölandstok + spirea kan låta tråkigt men tittar man på det utbud som finns så finns det en massa olika sorter utöver de vanliga man ser i massplanteringar i bostadsområden och vid skolor, det finns exempelvis ölandstok i fler färger än gult + det finns fler sorters spirea än brudspirea)

          Häggmispeln kan bli högre än 2m men den brukar gå att hålla nere i höjd genom att kapa ner de längsta grenarna som pekar rakt upp när den börjar bli lite för stor. Häggmispel finns i många olika sorter, de är inte jättetäta men jag tycker de ger ett visst insynsskydd + de blommar fint, får bär + många av sorterna får fin höstfärg i soligt läge. Även syrenen kan bli högre än 2m men man kan gallra ibland för att hålla den nere i höjd. Både häggmispeln och syrenen går bra att beskära på vårvintern så man kan gå i slänten medans marken är frusen.

          Cillas förslag på att plantera buskar i hela slänten och då mera som ett buskage kanske med lite olika växtslag låter bra och då planterar man växterna mera i grupper inte i rad vilket ger ett ganska naturligt och lummigt utseende.

          Sån himla brådska att välja växter och plantera behöver du inte ha bästa tiden är egentligen att plantera sent på hösten. Planterar man på våren måste man vara himla noga att växterna får gott om vatten under sommaren när de etablerar sig.


          Om du hittar speciella sorter du vill ha till häck eller buskage prata med din trädgårdsbutik ofta kan de ta hem växter på beställning man måste inte nöja sig med det utbudet som de har hemma i butiken. +De kan ofta ta hem växterna i olika storlekar, större storlek = äldre plantor, kostar mera än små unga plantor. (OBS! Stora Gardencenter brukar inte alltid vara så pigga på att ta hem växter)


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 25-07-2025, 00:34
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon