Förrätt
HUMMERSALLAD MED MANGO OCH AVOKADO I LIMEDRESSING
6 PERS
3 humrar eller andra skaldjur ca 100 gr/pers
1 stor hackad mango
1 stor skivad avokado
8 cm finstrimlad purjo
1 fint hackad röd paprika
flingsalt och nymald svartpeppar
Ciabattaskivor, olivolja, flingsalt.
Dressing: Saft av 1 lime ½ dl olivolja 1 tsk flyt honung salt och sv.peppar
Tag bort skalen från hummerstjärtarna och lyft ur köttet. Avlägsna den svarta strängen som löper längs med stjärten. Skiva stjärten i fina bitar. Blanda med övriga ingredienser. Salta och peppra efter smak. Vispa ihop dressingen och slå den över salladen. Rör om och låt stå i kyl 15 min. Fördela salladen i höga glas med kloköttet överst. Servera med ugnsrostade skivor av ciabatta, med lite olivolja och flingsalt på.
Varmrätt
GREKISK KYCKLING 4 port.
4 st kycklingfiléer ca 1 tsk salt 1 krm sv.peppar 50-100 gr fetaost 1 tsk basilika 2 dl grädde svarta oliver
Sätt ugnen på 225 gr. Lägg kycklingen i en smord form Strö över salt, peppar, smulad ost och basilika. Stek i ugnen 20-25 min. Garnera med oliver Servera med ris eller pasta och sallad.
Dessert
FRUKT I GELÉ 6 port
10,5 gelatinblad, vatten till blötläggning 3,5 dl vatten 1 dl ananasspad 0,5 dl citronsaft 2 dl likör ex. grön curaco 6 ananasringar 30 blå druvor
Garnering: vispgrädde, druvor och ananas.
Alkoholfri variant: Byt ut vatten och likör mot 5,5 dl päroncider.
Lägg gelatinbladen i blöt 5 min. i kallt vatten. Blanda vatten, ananasspad och citronsaft i en kastrull. Krama ur gelatinbladen lätt och lägg dem i fruktspadet. Värm försiktigt tills gelatinen smält, tillsätt likören när det svalnat något. Häll en bottenskyla av blandningen i efterrättsglas och ställ att stelna i kylen. Skär under tiden ananas i bitar och dela och kärna ur druvorna. Lägg frukten på gelén och häll på ett lager till av blandningen tills den täcker frukten. Låt det stelna igen. Gör ytterligare ett lager. Garnera med en klick grädde och lite frukt.
--------------------
|