CITAT (lilla mamma @ 20-10-2005, 12:49)
Det var inte så jag menade.
Men du Kurt har du nånsin träffat ngn e-coli infekterad pat? Har du sett dig i spegeln, du har dem själv i mun och näshåla och märker inte av det.
Nej, du märker inte av ecoli om du är frisk,
ehec är jag inte insatt i fullt ut så jag tänker inte diskutera det ämnet.
Det har betydelse vart man sprider ut gödsel, och det har betydelse om gödseln är färsk eller brunnen:
http://www.sva.se/dok/1110.html
Både salmonella och EHEC är mycket tåliga bakterier som kan finnas kvar länge, mer än ett år i smittad gödsel eller i avloppsslam. Sprids gödsel eller avloppsslam på jord kan smittan likaså finnas kvar länge. Minst 4 månader har EHEC-smitta t.ex. visats kunna finnas kvar på naturligt förorenad betesmark. Men hur länge beror i stor utsträckning på t.ex. klimat och jordart. SVA har pågående forskning om detta.