CITAT (Ljusalfheim @ 22-10-2005, 22:55)
jag dricker min stout ordentligt kyld.. det är ale som bör drickas något varmare!

The Swedish Homebrewers Association (SHBF)När man serverar ett lätt, ljust öl som t ex en lager gäller samma regler som vid vin. En något fylligare, mörkare öl bör serveras vid en högre temperatur då det finns mer smak att uppleva. Dock är det alltid bättre att servera en öl för kall än för varm. Om ölen är för kall kan du alltid vänta tills den blivit varmare och t.ex. värma kupan i handen.
Generellt kan sägas underjästa öl serveras kallare än överjästa oavsett alkoholhalt.
Underjäst öl - All lager är underjäst. De jäser vid låg temperatur och jästen sjunker till botten efter lagring. De serveras med fördel svala, runt 8-10 grader.
Överjäst öl - Detta är det traditionella sättet att brygga öl. Ale, Stout och Porter är överjästa sorter och de serveras med fördel vid lite högre temperatur än lageröl, cirka 12-14 grader.I Kalmar finns en fin pub, där en engelsman serverar 150 sorters öl,
ingen Pripps.. Drack även världens godaste irish coffee där.