["Det är en plastkula med kvävgas. Av tryckförändringen, när burken öppnas, strömmar kvävgasen ut i ölet och ger det speciella skummet.
Det är samma princip för Guiness, Kilkenny och Tetley´s på fat. Där använder man en blandgas med 70% kolsyra och 30% kvävgas. Kvävgasen är för att bubblorna i ölet blir många och små. Detta gör att ölet blir fast och krämigt." ]
Så det är kvävgas, det var intressant.
Om det bara är trycket och ingen ventil som gör att gasen hålls kvar, då borde man behöva ha hela omgivningen runt burken vid förslutningen vid exakt samma gastryck som det är i burken innan man öppnar den om inte gasen ska smita. Kompliserat, Opraktiskt...
Om gasen strömmar ut ur kulan när trycket sänks vid öppnandet så är det alltså bara trycket och ingen ventil som håller gasen kvar i kulan, vad är det då som hindrar gasen fån att lösa sig i vätskan redan innan öppnandet... Om det skulle ske är det ju ingen skillnad mot färdigkolsyrad öl, förutom att det är kvävgas och ej kolsyra förstås....
Man kan följaktligen lika gärna lösa kvävgs i ölen med en gång och få ett finare skum än när man kolsyrar?
... man funderar ju på sånt här när man ska bli civilingenjör
|