det verkar råda en allmän förvirring angående klippning av stänglar på Phalaenopsis. detta är just för att brudorkidén har 'sovande' noder och kan blomma vidare genom dessa.
i stort sett kan du klippa bort
förbrukade noder utan att äventyra stängelns förmåga att ge fler stänglar/blommor. ur förbrukade noder kommer det aldrig växa ut vare sig blommor eller stänglar. det är endast oförbrukade - oskadade noder som är intressanta att behålla. notera dock att den yttersta toppen av stängeln ofta är 'oförbrukad'.
det finns folk som hävdar att det ska klippas si och så många noder för att främja ditt och datt, men när det är fråga om att främja tillväxt eller blommning osv så spelar det ingen större roll hur många noder som klipps eftersom tillväxtregulatorerna som styr härket sitter i den yttersta toppen av stängeln/växten. den verkliga anledningen till att klippa bort icke-dött och icke-skadat växtmaterial är att man vill ha plantor som tar mindre plats, ser bättre ut eller är mer praktiska (det är lätt att fastna i och välta plantor med enmetersstänglar om dessa ej kortas av en bit).
anledningen till utsagan att stänglarna inte ska klippas alls är som följer.
hör folk att stängeln ska klippas efter blomning uppstår frågetecken och missuppfattningar (vilket det alltid gör, tillochmed den här förklarande texten kommer missuppfattas på ett eller annat sätt) - folk skulle börja klippa av stänglarna vid basen eller stå som frågetecken eftersom de inte har en blekaste aning om var de skulle kapa stängeln över huvud taget.
så det är mycket lättare att säga - klipp inte..
...så klipp stängeln om du tycker att den är för lång, men spara för all del några friska noder om du vill att stängeln ska ha möjligheten att blomma om, ju fler friska/hela/oförbrukade noder som sparas - sparas desto fler platser med omblomningsmöjligheter/keikibildning.