åter till problmet med att försöka fixa bort hårdheten ur vattnet.
Det finns ett sätt som kan vara värt att utföra hemma (om man nu känner att man har växter som verkligen inte tål (framför allt) kalket (azalea?)
Man kan hetta upp sitt (hårda) vatten och koka det en stund (koldioxid som ger vattnet en "tillfällig" hårdhet kan då kokas bort). Därefter tillsätter man en knivsudd* soda (dinatriumkarbonat) till vattnet, låter det svalna något och filtrerar det genom ett finporigt filter (typ kaffefilter).
--------------------------------------------------------------------- *(lämpligt är väl ca. ½-1 krm soda per 1-2 liter vatten) ---------------------------------------------------------------------
Soda kan köpas i butik eller "tillverkas hemma" genom att hetta upp bikarbonat (typ 225 graders ugnsvärme under en halvtimma)**.
I hårt vatten binder karbonatdelen av sodan (CO3(2-)) till kalkets kalciumjon. Det bildas ett svårlösligare salt som fälls ut och kan filtreras bort...
(** Detta sker vid upphettningen: 2NaHCO3(aq) --> Na2CO3(aq) + H2O(l) + CO2(g)
Dvs. koldioxid och vatten avgår från bikarbonat och lämnar kvar soda.)
--------------------
/* Markus Axelsson
|