Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Göra torkad frukt,grönsaker m.m själv?
          virtual
          Inlägg 29-05-2003, 00:13
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 7
          Medlem sedan:
          28-05-2003
          Medlem nr: 1 555



          Hej!
          Jag ska börja äta raw food= (rå)levande föda på svenska , alltså man kokar eller steker inte maten för då försvinner alla näringsämnen.
          Nu undar jag om någon vet var man köper en "dehydrator"?
          Alltså något som torkar frukten eller grönsakerna , på det sättet att vattnet dunstar.
          Jag hittar bara sidor i usa om detta och jag kan inte beställa däifrån för de skickar inte till sverige :-(
          Lägger in bilder så kanske ni förstår vad jag menar.
          Jag tänkte att det kanske finns något liknande att köpa här sverige i typ trädgårdsbutiker elelr att man kan göra något själv.
          Tacksam för all hjälp!
          [COLOR=red] sleep.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 29-05-2003, 07:43
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          För att torka mat (tillagad eller rå) effektivt så behöver man en vämefläkt, temperaturen bör dock inte gå över 50 grader, för att inte näringsämnen skall förstöras. Vad jag vet så finns det bara 2 st torkapparater som säljs i Sverige (annars borde det gå att beställa från annat EU land). Den vanligaste är

          Evermat: Verka fungera bra, även om den kostar endel (ca 1500 kr?), den har termostat och överhettningsskydd

          http://www.svampkonsulent.nu/evermat/evermat.htm

          Det finns också en OBH Nordica: Den har ett rimligare pris (ca 500 kr) och den är ganska lätt att få tag i, säljs i köksaffärer. Tyvärr har jag hört att den inte skall ha så bra termostat, temperaturen kan gå över 50 grader!

          http://www.joffe.se/svamptork.htm

          Ett redje alternativ är ju att tillverka en egen tork, det fungerar mycket bra, men man får förmodligen passa den lite mera eftersom det kan vara svårt att installera en termostat. Ritning på en egentillverkad tork:

          http://www.utsidan.se/mat/kokbok/tork.html

          Den bästa litteraturen om torkning är Sigri Sahlins böcker (finns bara på bibliotek och på antikvariat):

          titel: Torkning av bär, frukt, grönsaker, svamp och örter
          titel: Sigris bok om torkning
          titel: Svamp : ta till vara och laga till

          När det gäller grönsaker brukar man i allmänhet blanchera dessa innan man torkar dem, detta för att stänga av all enzymatisk aktivitet. Annars finns det risk att enzymer i grönsakerna efterhand bryter ned livsmedlet.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 16-10-2025, 19:06
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon