Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Skinktips
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 13:27
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          Det bar sig inte bättre än att jag vann en 4,3 kilos julskinka igår. När vi annars köper julskinka så brukar vi köpa lättrökt. Den skinkan jag vann verkar vara helt opreparerad. På förpackningen står ingen info överhuvudtaget mer än tillverkarens namn. (Verkar vara ett litet svenskt slakteri som jag aldrig hört talas om.)

          Vad ska jag nu göra med skinkan? Ska jag bara behandla den som vanligt, d.v.s. jag brukar ta folie om och sen in i ugnen? Men jag är rädd för att jag kommer att sakna den rökta smaken. Kan jag själv preparera den på något sätt innan jag kör in den i ugnen?

          Alla tips emottages tacksamt!
          smile.gif


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Rossi
          Inlägg 10-12-2005, 17:24
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 5 855
          Medlem sedan:
          11-05-2004
          Medlem nr: 3 584



          CITAT (kerstin z5-6 @ 10-12-2005, 15:14)
          du får väl rimma själv
          1 skinka ca 3kg

          Ingnidning:
          4 msk salt
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter
          Saltlake:
          5 liter vatten
          900 g (ca 9 dl) grovt salt (helst utan jod)
          2 msk socker
          1/2 msk salpeter

          Dag 1: Blanda samman de torra ingredienserna och gnid in skinkan mycket väl. Till mycket stor skinka (7-8 kg) behövs dubbel sats. Lägg skinkan kallt och lätt övertäckt i ett stort förvaringskärl.
          Blanda ingredienserna till laken i en kastrull, koka upp och koka några minuter.
          Ta kastrullen från värmen. Skumma den heta laken väl när ytan slutat att bubbla. Låt kallna.

          Dag 2: Häll kall lake över skinkan så att den täcker. Förvara skinkan kallt. Vänd den med jämna mellanrum under förvaringen. Använd rena redskap eller plasthandskar. Låt skinkan rimma 14-20 dagar. Byt mot ny lake om den ser grumlig ut efter en tid.smile.gif

          Tack Kerstin! Det var precis det här jag var ute efter! Här ska rimmas! smile.gif


          --------------------
          Skåne zon 1
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 08-09-2025, 06:30
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon