”Förädling” är ett tvetydigt ord. Antingen (och oftast) innebär det att besläktade växter korsas under kontrollerade former i hopp om att avkomman ska få bättre egenskaper. De flesta korsningar blir i regel sämre, som med inavel bland djur, men en och annan gång kan resultatet bli lysande. Det brukar då ta många år innan detta märks.
Ibland används uttrycket även då en växt ”förädlas” genom att ”ädelved” ympas på en annan grundstam. Vin- och fruktodlare använder s k ”förädlingstänger” för att klippa sticklingar som passar ihop som pusselbitar.
Jag antar att du avser det förstnämnda; varje gång du planterar en äppelkärna, har du ägnat dig åt förädling. Vill du gå systematiskt tillväga, måste du se till att äppelblomman pollineras av en bestämd sort och ingen annan. (Trä en påse över blomman efteråt.) Det kan vara kul även för trädgårdsodlare, men räkna inte med att överträffa proffsen!
|