Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Avenbokshäck, som tar sig dåligt
          Järfälla
          Inlägg 05-06-2003, 17:39
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 248
          Medlem sedan:
          27-03-2003
          Medlem nr: 987



          Jag höstplanterade avenbokshäck, beställd från Hortogreen. Jag frågade dem innan om man verkligen ska höstplantera, eftersom det står i böckerna att vårplantering gäller för avenbok. Men de sa att odlarna släpper inte plantorna förrn de gått i "vintervila", så det är inte mer riskabelt än vårplantering, tvärtom. Bladen var också torra och bruna vid leverans, såg "vilande" ut.

          Jag har nu skrapat gång på gång på alla mina avenboksplantor (häck). De visar grönt under barken men det är bara cirka 17 av 70 plantor som har blad på sig. Och bara några få blad, längst ner. Men den är alltså inte stendöd, så jag har visst hopp.

          Vad är detta tecken på? För blött, för torrt, för kompakt, för löst... för lite näring, för mycket näring...

          Är det något jag kan göra för att få de stackrarna att få bättre livskraft?

          Vissa smala sidogrenar verkar torra, ska jag korta in sidogrenarna? kan det hjälpa till att sätta sprätt?

          Eftersom vi höstplanterade, så står rötterna med "höstjord" allra närmast, sen plantjord (blandat med sand) mellan och under, sen där under grus blandat med kodynga (långt under rötterna), och längst ner sand/grus med matjord, för bra dränering.

          Vad tror ni om gödning? Läst att man inte ska göda första året efter plantering, för då kan avenboksplantor stanna i växten, stämmer det?

          Jag har grävt och luckrat i jordytan, och på vissa ställen blandat i kodynga (på påse, dvs mest torv skulle jag tro) för att testa om det hjälper, men det är 2 veckor sen, och det syns ingen skillnad.

          Kanske är avenbok extra kinkig första etableringsåret??

          Nästan alla plantor är väldigt spretiga och svajiga. De är förgrenade (som klykor) en bit upp på stammen så det blir 2 (ibland 3) stammar, sidogrenar kan vara långa och böja sig åt alla håll. Bara max en tredjedel har en riktig "mitt", dvs en gren som kan bli en rak genomgående stam.

          Jag hoppas någon kan hjälpa mig!?!

          Jag faktiskt tveksam om detta inte var en genomgående dålig leverans, alltså att de var i dåligt skick?? Vad man läser om avenbok verkar den så robust och tålig. Vore väldigt bra om någon annan har beställt avenbok för höstplantering från Hortogreen, så jag får höra hur det gått för er! På Hortogreen säger de att ingen annan haft problem... "att det var ju tråkigt, hoppas den tar sig"...

          Tacksam för rådgivning!
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cilla
          Inlägg 14-06-2003, 18:12
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Hortogreen verkar ha givit dig bra råd Cajsa.

          Jag är inte expert på avenbok, men generellt gäller att det är bra att ta upp träd och busk sent på plantskolan. Många gånger tas de upp för tidigt och de hinner därför inte avmogna och ställa in sig på vila. Resultatet blir att delar av trädet/busken förfryser. (Detta kan ske ändå, men är en vanlig orsak till att de inte klarar vintern.)

          Ett annat som gäller generellt är att inte gödsla första växtperioden. Även en mycket näringsberikad planteringsjord kan vara aningen för stark, men som tur är avmattas köpejordar ofta ganska snabbt.

          Ett tredje är att inte börja beskära förrän busken/träden etablerat rötter. Det är bladen som ger energi till rötterna, och det är rötterna de behöver i första hand. Dött kan man givetvis ta bort, men vänta ett eller ett par, ibland tre år, innan beskärning av levande grenar. När man tar bort bladmassa tar man också bort energi till att bilda rötter. Låt häckarna buska till sig de första åren - detta kan man fixa till sedan, medan rötterna inte går att forma på annat sätt än att låta träden och buskarna fritt bilda många blad.

          I stort sett alla träd och buskar har adventivknoppar, dvs vilande anlag som gör att de kan bilda knopp för blad och gren på nya ställen om grenar dör. Man ser det tydligt på ekarna i år. Många yngre som närapå heldött kommer NU med grönska från smågrenar på stammen och grovgrenarna. Dessa kommer av reservenergin som trädet lagrat i veden och framför allt rötterna. De sista reserverna används för att utveckla dessa blad, som i sin tur så småningom ger möjlighet att lagra nya reserver. Det är därför ofta bra att vänta på träd och buskar innan man börjar stöka med dem (näringslösningar, häftiga kallvattengivor, beskärning, upplyftning). Adventivknopparna tar längre tid att utveckla än knopparna på redan existerande livskraftiga grenar.

          När man köper träd och buskar bör man titta både på de överjordiska delarna och de underjordiska. Många plantor ser mycket fina ut men har dåliga rötter som gör att de inte har någon framtid. Det finns kvalitetsnormer för hur de ska se ut och hur många gånger olika gamla träd ska vara omplanterade på plantskolan. Med rötter kollar man
          - att de inte växer runt runt i krukan, rotsnurr. Detta är tecken på att de stått i krukan för länge.
          - att träden har omplanterats i plantskolan. Man ser detta på avskurna rötter som förgrenat sig. Fleråriga träd bör ha omplanterats minst 2 ggr innan det hamnade i försäljningskrukan. Man ser på ärren och nya utväxtställena på rötterna hur många gånger det omplanterats.
          - Att de har ordentligt med finrötter, dvs många fina rottrådar. Det är dessa de tar upp näring med. Grova rötter kan mindre träd och buskar leva utan - en stöttepåle kan ersätta dem, men finrötter behöver de för att kunna utvecklas.

          Köper man så många som 70-talet häckplantor bör man göra stickprov och kolla rötterna. Om det inte skedde innan köpet kan man göra det efteråt om växterna inte etablerar sig bra efter planteringen.

          Vill inte försäljaren hjälpa till och titta förutsättningslöst på plantorna kan man ta en expert till hjälp för att be denne titta på buskarna/träden och göra ett utlåtande av typen "Har inte omplanterats i plantskolan", "obefintligt utvecklade finrötter" etc.


          --------------------
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 06-07-2025, 21:17
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon