CITAT (KURT @ 01-04-2006, 10:04)
CITAT (Felix matte @ 31-03-2006, 20:15)
CITAT (Gossen Ruda @ 31-03-2006, 21:10)
Tack, det låter hoppfullt. Min osäkerhet beror på att jag oftast fryser in överbliven mat.
Jag har svärdotter, utbildad kock... hon sa att kokt ris var farligt att spara för det bildades något "olämpligt" (giftigt) i riset ganska snabbt....hade hon fått lära sig under utbildningen.
Detta hade vi inte vetat om innan... gick hur bra som helst att ha överblivet ris i kylen i några dagar... men när hon sa vad hon lärt sig slutade vi att spara.
Nu har vi glömt och sparar igen.

Alla torra livsmedel kan innehålla bakteriesporer. När det gäller ris så är det nog Bacillus cereus man tänker på. Bakteriesporerrna väcks till liv när man kokar riset, om man sedan blandar det med extra godsaker t .ex grädde när man gör ris á la malta så kan de växa till sig.
Det där om riset var intressant,det visste jag inte koka alltid mycket och fryser in eller spara i kylen några dagar.Nu ska ja koka mindre och inte spara men har aldrig blivit sjuk av det.Däremot fick jag samonella en gång av en smörgås jag åt på båten.