Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Svampodling..., Jag svara på frågor.
          Agar
          Inlägg 03-12-2002, 21:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 32
          Medlem sedan:
          03-12-2002
          Medlem nr: 455



          Hej alla!
          Jag är ny här på forumet och har sett att det finns ett visst intresse för svampodling och mykologi.
          Jag har en viss erfarenhet av just det ämnet och om det är något jag kan ge svar på så hjälper jag gärna till.

          Så ställ eventuella frågor i denna tråden så svarar jag så gott jag kan.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Agar
          Inlägg 04-12-2002, 12:07
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 32
          Medlem sedan:
          03-12-2002
          Medlem nr: 455



          Hej Virgo!
          Shitake är en trevlig bekantskap...Är detta ditt första försök att odla svamp eller har du viss erfarenhet?
          Det absolut enklaste sättet är att införskaffa väteperoxid, honung & en tryckkokare/autoklav.

          Tag en burk fyll till 2/3-delar med vatten lös ca en matsked med houng i vattnet använd en burk på ~3dl, gör ett hål i locket med hjälp av en spik el syl tillslut hålet med en sårtape som "andas" detta för syre utbyte.
          Har du tillgång till små glasbitar så lägg i detta innan du tryckkokar, detta för att senare hjälpa till att finfördela mycelet.
          Tryckkoka detta i ca 45min under 15psi-tryck.[~1 bars tryck.]
          Låt detta nu svalna i tryckkokaren.

          Åk till affären och köp en svamp som du tycker ser fräsh ut, den ska vara så nyplockad/skördad som möjligt för att ha kvar sin livskraft.

          Ta fram en vass kniv som du flamsteriliserar och delar svampfrukten med.
          Jobba på ett desinficerat underlag.[Ugnsluckan är ett bra tips sätt även på ugnen på ca +150C på detta viset så undviker du luftburna sporer/bakterier att komma i kontakt med din lilla hemma odling.]
          Skär ut en kub med fruktkött från svampen...
          Häll upp ett litet måttglas med H202[vätepreoxid..3% koncentration]
          Spetsa nu din lilla kub på knivudden och doppa den i h2o2 glaset..det kommer att fräsa lite, var inte orolig det dödar endast dina motståndare, det skadar inte det täta mycelet som din fruktkropp igentligen är.

          Skruva nu av locket på din burk, jobba fortfarande på ugnsluckan och tillsätt din kub till honungsblandningen.

          Ställ detta nu varmt och mörkt..~25C ev lite högre borde vara den idealiska tempen vid detta tillfället, ovanför kylskåpet brukar vara ett bra tips.
          Så det var det första stegen till en levande mycel kultur..

          Kontrollera nu med ~2dagars mellanrum..När du ser att det börjar se lite "dimmigt" ut i burken så skakar du den, dom småglasbitarna du hade i hjälper nu till att sära på det mycel som nu börjat växa pga honungens socker, och på detta viset distrubieras mycelet och sprider sig snabbare.

          Nu behöver du en spruta eller liknande för att få detta ur burken.
          Så länge det går att "dra" upp mycelet i en steril behållare..och att delen du sänker ner i mycelie kulturen går att sterilisera, därav är en spruta idealisk till detta endamålet.

          När du redan är på ICA/KONSUM eller vart du nu köper din svamp så köp även ugns-påsar.[dom ska kunna hålla ~3-4liter.]
          Härnäst så behöver vi spån från lövträd.. kolla din lokala zoobutik.

          Detta lägger du i blöt i en balja med ljummet vatten över natten.
          Sen så skopar du upp lagom med substrat[spånet mao.]
          i ugnspåsarna vik ihop överdelen och sätt en tape för att hålla denna på plats då den gärna vill resa sig i tryckkokaren och på så sätt täppa igen dina säkerhetsventiler, och det vill vi inte.
          Ett lock från en burk går att lägga upp och ner ovanpå påsen vilket ger samma effekt, använd båda för att vara riktigt säker.
          Tryckkoka nu detta i ~90 minuter...låt svalna i tryckkokaren...
          Se nu till att tvätta dina händer noggrant använd gärna DAX-tvål för detta ändamål..den funkar bra.

          Ta nu din ev. spruta eller behållare med det levande mycelet..
          Var återigen på ugnsluckan..
          Spruta i minst en spruta, helst flera i påsen, på flera olika platser..[för att distrubiera det jämt i påsen.]
          Tillslut och placera varmt och mörkt.
          Vänta...
          Vänta lite till...
          Vänta tills hela påsen är kollonialliserad...
          Då tar du ut det nu sammanhängande blocket...placera i en plastback med lock applicera perlit i botten och tillsätt tillräckligt med vatten för att luftfuktigheten ska hålla sig på en mivå på mellan 75-90% syre tillförsel är oxå nödvändig för att initiera fruktbildningen.
          Det löser man igenom att "lufta" lådan på så sätt att man lyfter locket och ser till att fläcka ut luften, detta bör göras ca 3-4 ggr per dag.
          Det går även att koppla en akvarie pump till dina backar och på så sätt tillse syretillförseln, dock så behöver man se till att "lufta" men dock inte lika ofta.

          Där har du en ungefärlig beskrivning hur man går till väga.
          Det går även att odla shitake på stockar, dock tar det betydligt längre tid.

          Sporer kan köpas från Sporeworks
          Levande agar kulturer från Fungishop

          Det är lentinula du ska leta efter...dvs det latinska namnet på familjen.

          Hoppas att detta hjälper dig en bit på traven..
          //Agar
           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          Agar   Svampodling...   03-12-2002, 21:29
          Virgo   Hej Agar! Jag skulle vilja odla shitakesvampa...   04-12-2002, 00:37
          Louise i Göteborg   Hjälp :o Lycka till Willhelm, jag köper mina sva...   04-12-2002, 12:14
          Agar   Vill man lyckas med bra resultat så. Om du köper l...   04-12-2002, 12:25
          KURT   Behöver inte endel vedlevande svampar ljus som sig...   04-12-2002, 12:28
          Agar   Jo men det räcker med vanligt indirekt dagsljus. D...   04-12-2002, 12:45
          Helen i Skåne   Andreas   Agar - En själsfrände! :wub: Svamp är en äd...   04-12-2002, 15:34
          Jennyn   Hej! Vilken fantastisk beskrivning. Jag som j...   04-12-2002, 16:59
          Ina   Mamma Mia! Jag känner mig som en treåring med ...   04-12-2002, 22:12
          Agar   Faktum är att det kan fungera med den metoden du f...   04-12-2002, 22:41
          Ina   Då skall jag inte slänga ut min lilla odling, då.....   04-12-2002, 22:53
          Virgo   Hejsan, Ja nu vet man lite mer om svampodling. Ta...   05-12-2002, 00:50
          Cilla   Wow Agar, det var en fullständig beskrivning! ...   05-12-2002, 02:26
          Agar   Ina: Ang gödsling i efterhand så..det kan nog bli ...   05-12-2002, 08:55
          Gunvor Nilsson   Vad säjer svampexperten Agar om murkelodling? Ja...   05-12-2002, 19:36
          Ina   Jag kommer också ihåg det där tipset om murkelodli...   05-12-2002, 23:00
          KURT   När man gräver ner tidningar för att få murklor så...   06-12-2002, 06:56
          hans-Ålösund   Jag städade undan gamla böcker och tidningar för 2...   06-12-2002, 08:41
          Agar   Hej igen.. Har varit borta över helgen och inte ha...   09-12-2002, 15:58
          Agar   Här är en illustrerad version av samma metod.   09-12-2002, 16:01
          Agar   Här kan man beställa färdiga scletoria[tyffel] för...   09-12-2002, 16:24
          KURT   Förövrigt så är det Toppmurkla - M...   09-12-2002, 16:35
          Agar   Däremot så är det samma parametrar för odlingen av...   09-12-2002, 17:42
          Cilla   Här på ön dog två hundar plötsligt en vår. Veterin...   09-12-2002, 18:02
          Agar   Jag har svårt att tänka mig att sporerna skulle va...   09-12-2002, 21:05
          Cilla   Tack för det Agar. Hoppas det stämmer. Cilla   10-12-2002, 16:23


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-12-2025, 23:00
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon