Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur fungerar konserveringsapparaten., Har nu hittat en konserveringsapparat so
          kvalite
          Inlägg 04-07-2006, 12:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          31-08-2005
          Medlem nr: 6 455



          Har hittat min gamla konserveringsapparat och tänkte i år konservera istället för att använda flera frysar. MEN jag har aldrig själv använt den utan bara tittat på som liten. Har både burkar, lock, termometer men hur mycket vatten och hur länge och ska gradantalet stiga upp till eller koka viss tid. Ska locken vara på från början? Ska man använda parafin även här. Någon som kan och kan beskriva för mig. Jag har snart massor av hallon, jorgubbar, vinbär, rabarber och sedan kommer tomater, gurka och squasch (stavas det så) .
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Johan.S
          Inlägg 17-07-2006, 21:22
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 97
          Medlem sedan:
          17-09-2003
          Medlem nr: 2 322




          Hej!
          Jag har praktiserat denna metod i cirka 15-20 års tid, främst för att konservera hallonsylt. I år har det av olika orsaker hittills dock mestadels handlat om jordgubbssylt.
          jag har provat två olika konserveringsapparater, den ena har jag ärvt , den andra har jag köpt på Myrorna.

          Burkar har jag både ärvt, köpt på Myrorna, samt köpt nya. Le Parfait-burkarna tycker jag är bäst, men de gammaldags glasen utan fastbyggda klämmor fungerar också bra.

          Nya packningar finns att köpa på Kuntze & Co AB i Stockholm.

          Se till att burkarna är hela och rena. Var särskilt noggrann med att glaskanten som skall täta upp mot packningen är i perfekt skick.
          När Le Parfait-burkarna är nya sitter ett tunt smörpapper klämt mellan lock och burk, i stället för en packning (packningen ligger löst i burken). Så gör man klokt i att även förvara tomma burkar som inte används.

          Först häller jag sylt i burkarna, antingen till markeringen, eller max till 2cm under burkens överkant (lite drygt markeringen i Le Parfait-burkarna kan man hälla i, sylten sjunker ihop något när den svalnar).
          Därefter torkar jag rent tätningskanten runt burkens övre del.
          Packningarna stormkokar jag i en kastrull med lite vatten i 5 minuter, innan jag sätter dem på plats och stänger locken.
          Om burkarna har fastbyggda klämmor staplar man helt enkelt ner burkarna i konserveringsapparaten och fyller på vatten tills det täcker burkarna, eller åtminstone täcker 3/4 av de översta burkarna.
          Om burkarna inte har några klämmor, måste man använda de klämmor som levererats med konserveringsapparaten (om dessa finns kvar).
          När temperaturen i apparaten passerat den föreskrivna startar man tidtagningen och tillser att temperaturen håller sig någolunda jämn i minst den stipulerade tiden.
          Efteråt lyfter man ur konserveringsapparatens insats med burkarna och låter dem avsvalna.
          Om burkarna har egna klämmor kan man ganska omgående stapla upp nya burkar i konserveringsapparatens insats, om man använder de klämmor som hör till konserveringsapparaten måste däremot burkarna få svalna sittandes kvar i insatsen.

          Jag har som längst sparat hallonsyltburkar i 1½år, ännu har det aldrig hänt att någon av dem möglat.

          Den bästa litteraturen jag hittat i ämnet är boken: Hem-Konservering Modern handbok i konservering av bär, frukt & grönsaker, tryckt på Göteborgs Litografiska Aktiebolag i Göteborg, år 1937.
          Där finns tydliga beskrivningar och listor över konserveringstemperaturer och tider för respektive innehåll.

          En annan bok jag tycker är värd att rekommendera är: Konservering på gammalt sätt och nytt (tryckt 1941-1946)

          -Lycka till!

           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          kvalite   Hur fungerar konserveringsapparaten.   04-07-2006, 12:53
          KURT   Jag tror att du bör köpa en bok om hemkonservering...   05-07-2006, 08:24
          Gurkan   Japp, leta upp en bok låter som en bra ide, antikv...   05-07-2006, 11:10
          Gurkan   Btw ... det stavas Squash :)   05-07-2006, 11:12
          Gurkan   Finns inte så mycket info om detta på nätet men ja...   05-07-2006, 11:40
          Johan.S   Hej! Jag har prakti...   17-07-2006, 21:22
          Gurkan   Tack för informationen Johan.S, tyvärr funkade int...   18-07-2006, 18:48
          Johan.S   Ack, så slarvigt av mig ...   18-07-2006, 21:37
          Johan.S   Gurkan   Grattis till fyndet !!! Jag har fått g...   29-07-2006, 17:58
          Johan.S   -Tack!   29-07-2006, 18:25
          Gurkan   Det har jag inte tänkt på men det borde ju egentli...   29-07-2006, 19:18
          Johan.S   Du har rätt i att citron...   29-07-2006, 20:37
          Sörgårdsnissen   Kan man konservera in burkar med "ren äppelmu...   13-07-2011, 22:07
          *Stintan*   Här står det om hur du kan pastörisera/konservera ...   14-07-2011, 08:18
          Gossen Ruda   Det var en gammal tråd. Jag har inte läst den tidi...   14-07-2011, 08:37
          jaj-51   Det var en gammal tråd. Jag har inte läst den tidi...   07-08-2012, 20:57
          *Stintan*   Syra fräter på aluminium. Oxalsyra t.ex. är perfek...   14-07-2011, 09:29
          malcolm   Använder man rostfria redskap i tex. en aluminiumk...   14-07-2011, 09:31
          Gossen Ruda   Vanliga bär är nog inte så fasanfullt sura, är det...   14-07-2011, 14:06
          *Stintan*   Vanliga bär är nog inte så fasanfullt sura, är det...   14-07-2011, 15:50
          Sörgårdsnissen   Tack Stintan. Kom på i kväll att det kanske kan g...   12-09-2011, 21:16
          Sörgårdsnissen   Har ett par av mina konserverade must-burkar kvar ...   07-08-2012, 19:50


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 02:19
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon