Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur fungerar konserveringsapparaten., Har nu hittat en konserveringsapparat so
          kvalite
          Inlägg 04-07-2006, 12:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 38
          Medlem sedan:
          31-08-2005
          Medlem nr: 6 455



          Har hittat min gamla konserveringsapparat och tänkte i år konservera istället för att använda flera frysar. MEN jag har aldrig själv använt den utan bara tittat på som liten. Har både burkar, lock, termometer men hur mycket vatten och hur länge och ska gradantalet stiga upp till eller koka viss tid. Ska locken vara på från början? Ska man använda parafin även här. Någon som kan och kan beskriva för mig. Jag har snart massor av hallon, jorgubbar, vinbär, rabarber och sedan kommer tomater, gurka och squasch (stavas det så) .
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Johan.S
          Inlägg 29-07-2006, 17:10
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 97
          Medlem sedan:
          17-09-2003
          Medlem nr: 2 322



          Hem-Konservering

          I samband med den traditionella MHS-marknaden som normalt äger rum varje år, söder om Stockholm, sista helgen i juli månad, fann jag till min glädje ett exemplar av nyss nämnda bok, av ett senare tryckår än min gamla (ny upplaga 11 / tryckår 1942, jämfört med den tidigare upplaga 3 / tryckår 1937).

          Kan konstatera att bokomslaget är detsamma, men att innehållet både utökats och justerats. Läser i förordet att revideringen och utökningen huvudsakligen skett i och med framtagningen av upplaga 10.

          Boken i fråga är koncentrerad till tekniken att konservera på konservglas genom hermetisk inkokning (med traditionell konserveringsapparat), men man tar även upp råkonserevering, ättiksinläggningar, torkning och saltning.
          I boken finns även tips om vilka sorters hallon, jordgubbar, äpplen, plommon, björnbär, vinbär, rabarber, etc. som bör föredragas i samband med tillexempel sylt och saftberedning.
          Man tar även upp tillexempel olika former av sylt, saft och marmeladberedningar. Där finns bland annat beskrivningar av saftframställning genom ångning, (vilket undertecknad är nyfiken på men ännu aldrig provat på grund av att jag saknar lämplig utrustning).


          En märklig form av saftframställning redovisas också ("Gammaldags körsbärssaft", samt "Gammaldags rönnbärssaft").
          Där kokas saften i tillsluten lerkruka, med en vakuumtätning av rågmjölsgröt.

          I de senare upplagorna av boken beskrivs även utförligt torkning i olika elektriska ugnar, samt gaseldade ugnar. Dessutom beskrivs en metod att konservera på vanliga konservglas i ugn.
          Noterar även att man rejält utökat kapitlet om frukt och bärsort-rekommendationerna. Särskilt intressant är att den päronsort (Holländskt fikonpäron) som i så ovanligt varma ordalag förordas i de äldre upplagorna, helt och hållet försvunnit ur motsvarande kapitel i de nyare upplagorna.


           
          Citera

          Inlägg i den här tråden
          kvalite   Hur fungerar konserveringsapparaten.   04-07-2006, 12:53
          KURT   Jag tror att du bör köpa en bok om hemkonservering...   05-07-2006, 08:24
          Gurkan   Japp, leta upp en bok låter som en bra ide, antikv...   05-07-2006, 11:10
          Gurkan   Btw ... det stavas Squash :)   05-07-2006, 11:12
          Gurkan   Finns inte så mycket info om detta på nätet men ja...   05-07-2006, 11:40
          Johan.S   Hej! Jag har prakti...   17-07-2006, 21:22
          Gurkan   Tack för informationen Johan.S, tyvärr funkade int...   18-07-2006, 18:48
          Johan.S   Ack, så slarvigt av mig ...   18-07-2006, 21:37
          Johan.S   Gurkan   Grattis till fyndet !!! Jag har fått g...   29-07-2006, 17:58
          Johan.S   -Tack!   29-07-2006, 18:25
          Gurkan   Det har jag inte tänkt på men det borde ju egentli...   29-07-2006, 19:18
          Johan.S   Du har rätt i att citron...   29-07-2006, 20:37
          Sörgårdsnissen   Kan man konservera in burkar med "ren äppelmu...   13-07-2011, 22:07
          *Stintan*   Här står det om hur du kan pastörisera/konservera ...   14-07-2011, 08:18
          Gossen Ruda   Det var en gammal tråd. Jag har inte läst den tidi...   14-07-2011, 08:37
          jaj-51   Det var en gammal tråd. Jag har inte läst den tidi...   07-08-2012, 20:57
          *Stintan*   Syra fräter på aluminium. Oxalsyra t.ex. är perfek...   14-07-2011, 09:29
          malcolm   Använder man rostfria redskap i tex. en aluminiumk...   14-07-2011, 09:31
          Gossen Ruda   Vanliga bär är nog inte så fasanfullt sura, är det...   14-07-2011, 14:06
          *Stintan*   Vanliga bär är nog inte så fasanfullt sura, är det...   14-07-2011, 15:50
          Sörgårdsnissen   Tack Stintan. Kom på i kväll att det kanske kan g...   12-09-2011, 21:16
          Sörgårdsnissen   Har ett par av mina konserverade must-burkar kvar ...   07-08-2012, 19:50


          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 03-08-2025, 07:26
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon