CITAT (LadyG @ 17-08-2006, 22:48)
det lättare att dosera konstgödsel än naturgödsel.
Å andra sidan behöver man dosera konstgödsel noggrannare. Dessutom ska konstgödsel framställas på något sätt. I dagsläget tillverkas den väl mestadels från fossil olja, i framtiden kanske man kan göra 'konstgödsel' från, tja, vegetabilier, vem vet. Eller, det KAN man såklart redan, men det är väl inte lika lönsamt.
Om vi vidgar horisonterna lite så kanske inte det svenska giftjordbruket är så illa, i ett internationellt perspektiv. Kanske det inte är så farligt att potatis eller äpplen duschas ett (halv-)dussin gånger per år i lite gift. Men går vi ut på den internationella arenan handlar det om liv och död. Tusentals människor dör som direkt följd av besprutning med bekämpningsmedel. Varje år. (källa är nån bok från en kurs jag läste, har inte exakt titel här) Hur många som dör eller skadas indirekt vet jag inte. När vi går omkring i sköna bomullströjor eller äter den där fläckfria bananen så ägnar vi kanske inte många tankar åt personerna som sprutat ut det där giftet, ofta utan tillräcklig information, utbildning eller skyddsutrustning. Vill vi att bananerna som säljs i butiken ska besprutas av barn?
Vill inte moralisera

Har säkert många synder på mitt samvete själv...ibland känner man ju att man borde flytta ut i skogen och äta blott rovor och potäter av hänsyn till världen, men jag tycker det är så trist när Aftonbladet (i mina ögon) gör en populistisk 'granskning' av KRAV och ekologisk mat, när det finns så mycket mer i ämnet de hade kunnat skriva.
Aftonbladet saknar exempelvis en fast miljösektion. Bara det är ju fantastiskt enormt förvånande anmärkningsvärt. Jan Danielsson brukade väl skriva lite grand någon gång i veckan, men, det var väl på 1990-talet när "miljön" fortfarande ansågs populär. Sen rationaliserades hans sida bort till förmån för mer skvaller. Till Aftonbladets försvar får väl sägas att ungefär alla andra svenska dagstidningar har lika usel miljöjournalistik. Det är en sak att RAPPORTERA om vad ANDRA skriver i miljöfrågor, det brukar svenska media ofta klara av, men att SJÄLVA orka TA REDA på saker, KONTINUERLIGT, nja, då krävs mer.
Ännu ett tillägg : Jag tycker att Karin Ahlborg tillhör de bästa journalisterna på Aftonbladet, utom just i fallet med ekologisk mat där vi tydligen länge haft skilda åsikter. Men annars skriver hon bra, och gör vettiga och angelägna undersökningar och beskrivningar av matbranschen.