Förrätt tycker jag är helt onödigt när det vankas surströmming!
Jag menar, snålvattnet rinner ju så ymnigt när man känner den förföriska doften, så att behöva sitta och peta i någon liten entré när man bara vill kasta sig över strömmingarna?!
Och en massa tillbehör typ "kräftskiva" känns också lite överflödigt. Strömming, tunnbröd, mandelpotatis, kryddost (eller Västerbotten!), hackad röd lök, creme fraiche....
Vad mer kan en människa rimligen önska sig??
Åsså mjölk förstås! Inget lägger sig som bomull i maggen som kall mjölk! Till nöööööds kan en öl gå bra, men det blir betydligt 'bubbligare' i maggen.
Snaps.....njae....jag hoppar den, och tar hellre kanske något till kaffet, typ Madeira eller Cognac eller varför inte en söt slånbärslikör?!
Choklad är en gjuten dessert efter surströmming!
Som kladdkaka eller hemgjord mousse eller tårta med valnötter och grädde.
(Har i och för sig med förtjusning även avnjutit Fjällfil med hjortronsylt till dessert....

)
(Dessutom Betty: den är inte jäst, strömmingen, den är syrad. Jäsning orsakas av jästsvampar, men här är det mjölksyrabakterier som står för aktiviteten.
)
Zon 5, i hjärtat av Dalarna.
"Avsluta alltid vad du har påbörj "