Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Sockerhalt i saft?
          Gossen Ruda
          Inlägg 27-09-2006, 20:40
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 23 957
          Medlem sedan:
          08-11-2002
          Medlem nr: 296



          Har börjat fundera lite över denna sak när jag tänker hålla kalaskulan i schack. Jag kokar egen saft på röda och svarta vinbär. 2 kg av varje sort per kokning. Det blev idag 4,5 liter råsaft. Sen skall sockret i, 500 gram per liter, 2,25 kg. Slutresultatet blev drygt 5 liter saft som när jag uppskattade vikten blev 5,6 kg. Räknar jag på detta blir det 40 vikts% socker. En hel del även om jag sen späder med vatten ungefär 1 + 5 delar.

          Hur står sig den sockerkoncentrationen mot köpsaft som ofta kallas för söt? Själv vet jag inte eftersom jag bara använder egen saft fast å andra sidan går det åt någon eller några liter utspädd saft i veckan.

          Enligt receptet kan man dock minska ner sockermängden med en tredjedel om saften förvaras i kylskåp och inte sparas för länge vilket jag skall prova nästa gång. Jag kokar bara en sats åt gången med bär sparade i frysen så saften går åt på någon eller några månader beroende på hur törstig jag är. Undrar lite vad sockret har för funktion i konserveringshänseende, jag har även i natronbenzoat. Helt sockerfritt går inte, den saften smakar inte gott men jag undrar hur långt ner i sockermängd man kan gå?


          --------------------
          Mera Japan-pop åt svenska folket AKB48と日本を発見するには、長い時間に起こった最高のことです

          Straight for ever. Cogito, ergo sum.
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Bettson
          Inlägg 28-09-2006, 07:54
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          Min mamma exprimenterade med detta hej vilt. MInskade sockermängden och fryste saften. Sedan skulle den förvaras i kylskåp.

          Men saft eländet tog en förskräcklig plats i frysen där jag hellre ville förvara annat. OCh sedan jäste den också. Min man blandade ut och tog med i traktorn och den var ofta jäst innan kvällen.

          Själv kokade jag alltid saft efter recept, eftersom sockret har en konserverande effekt. Min saft häll sig alltid fast den stått på hyllor i skafferiet och inte stått i kylskåp öppnad. Och utblandad kunde den stå i flera dagar utan att den blev dålig.

          Sötningsmedel i saft är insulindrivande de också så de är inte så mycket bättre för kalaskulan.

          Hellre skulle jag koka saft på traditionellt sätt och i stället tänka på mängderna. Saft är ju OK då och då när man fikar. Men är man bara törstig så är ju vatten i kranen ett mycket bättre alternativ.

          Dvs unna dig kvalitativt bra saft men begränsa mängden.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 22-09-2025, 09:35
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon