Nu har vi visserligen bara fyra datorer kvar här hemma (efter att ha pensionerat några gamla maskiner) och vi stänger aldrig av någon av dem. Vi kanske startar om dem någon gång per månad om det har kommit någon uppdatering som kräver det men annars gör vi inte ens det.
Att blåsa rent i datorn (köp en sprayburk med tryckluft) och sånt småpyssel är en del av naturligt underhåll av datorer precis som man kollar spolarvattnet i bilen. Fläktarna och elspänningen i maskinerna drar åt sig damm så det är en nödvändighet just för att slippa överhettning, kortslutning och andra "lustiga effekter" som igendammade maskiner kan åstadkomma.
Strömförsörjningen i påslaget läge kontra att ha datorn igång beror mycket på, precis som Pjater säger, vilket nätaggregat och utrustning man har i datorn. Plus att om man inte har datorn på varje dag kan det vara lite onödigt att ha den igång hela tiden. Om man däremot använder den varje dag är det smidigast att inte stänga av den.
När det gäller livslängden har det faktiskt inte så mycket så mycket med hur mycket datorn är igång som vilken temperatur prylarna i datorn har. Ju varmare en processor, minneskapsel osv blir desto kortare blir livslängden. Moderna komponenter drar mycket mer ström än vad de gjorde för några år sedan (priset för snabbare prylar) och eftersom de drar mer ström utvecklar de också mer värme som kan vara potentiellt skadligt om det blir för varmt. Gamla prylar krävde knappt någon kylning alls så de brukade hålla nästan hur länge som helst. Det kan moderna prylar också göra bara man ser till att kyla dem med ett par tysta fläktar i datorlådan, väl tilltagna kylflänsar på processorn osv.
--------------------
It's not the years, honey, it's the mileage.
|