Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Hur pensionssparar man?
          ester
          Inlägg 19-10-2006, 19:58
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 398
          Medlem sedan:
          02-11-2002
          Medlem nr: 82



          Jag har ju tyckt att jag har så långt kvar till pensionen... Nu har liksom avståndet krympt (bara 33 år kvar faktiskt) och jag ska börja jobba deltid. Maken vill också jobba deltid och vi är överens om att vi ska sträva efter att få jobba deltid båda två. Både för vår egen skull, för dotterns skull och för familjen. Man blir ju inte stressad om man hinner med mer än att jobba och är man inte stressad blir man inte arg osv. Även om vi klarar oss gott just nu så finns det ju en framtid. En dag vill vi gå i pension och då kanske vi måste äta blodkorv varje dag bara för att vi gick ner i arbetstid när vi var yngre. Kan vara dags att lägga undan lite extra nu.

          Hur gör man när man pensionssparar? Vart vänder man sig och hur mycket ska man spara per person och månad för att det ska märkas i plånboken när vi blir pensionärer? Hur gör man bästa klippet?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Bettson
          Inlägg 20-10-2006, 08:15
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 2 745
          Medlem sedan:
          09-03-2003
          Medlem nr: 882



          Allt beror på hur mycket man tjänar och vilka andra försäkringar man har.

          Vanlig traditionell pensionsförsäkring innehåller en hel del andra moment som premiebefrielse, efterlevnadsskydd osv som man måste ta med i beräkningen.

          Kan man lösa dessa moment på ett annat sätt tex genom billiga grupplivförsäkringar så tjänar man inget på att pensionsspara på "riktigt"eftersom man går miste om motsvarande inbetalning i det allmäna som arbetsgivaren redan betalat avgift för under förutsättning att man tjänar under stats-skattegränsen.

          Tjänar man över statsksattegränsen så är traditionell pensionsförsäkring att föredra eftersom man får större skattesubvention.

          Det här talar varken banker eller försäkringsbolag om för de vill ju sälja sina försäkringar. Men som sagt det förutsätter att man löser de andra bitarna på ett hyggligt sätt.

          Tjänar man under stats-skattegränsen så kan man i stället k-spara. Dvs man sparar på vanligt sätt i bankkonton eller fonder.

          Detta innebär att det är skattade pengar du sparar. Tex 1000 kr i ett vanligt pensionssparande ger dig ca 320 kr i skatterabatt ifall du är under inkomstgränsen. Dvs du betalar bara 680 kr själv.

          Så kan du i stället välja att spara 680 kr på vanligt bankkonto eller i vanliga fonder. Då går du inte miste om några pengar i det allmänna.

          Så säger genast någon som har hört säljargumenten att det är ett mindre belopp som skall ge avkastning och detta är negativt. Visst men i pensions-sparfallet så beskattas hela beloppet man tar ut. I det fall du K.sparar så beskattas endast avkastningen dvs fondens värdeökning när du tar ut pengarna. I bankkontofallet så beskattas ju räntan som kapital varje år och då är dina pengar helt skattefria när du tar ut dem.

          Det är svårt att säga något generellt när man inte ser hela er situation med huslån, inkomster, lånebild och andra försäkringar. Det är ju också ett skydd för barnen som man måste tänka på ifall en part går bort. Men fortfarande, sänker man sitt allmänna skydd genom ett skatteavdrag för pensionförsäkring så går man ju miste om pengar där med.

          Men generellt så är amortering av huslån bra när räntorna är låga. Man får mycket för hyran.

          Gå inte ner i anställning utan ta tjänstledigt under begränsad tid. Kan tala om att barn blir dyrare i drift ju äldre de blir och då är det bra att kunna jobba mera igen.

          Se över era andra försäkrinar och sätt er in i vad de egentligen innebär.

          Kolla över era placeringa i ITPK regelbundet. Är man ung så kan man satsa en del i högriskfonder och ju äldre man är desto säkrare placeringar.

          Stirra dig inte blind på avgifterna till fonderna. Det är bara skitsnack. Titta i stället på vad avkastningen är efter att avgifterna är dragna .

          Själv har jag pga hälsoskäl inte kunnat få en traditionell pensionsförsäkring. Jag har ett pensionssparande i bank som ger så dålig avkastning att det är en ren skam. Hade varit bättre att vara utan detta men som sagt innan jag kom till insikt så föll även jag för propagandan.

          Nu pensionsparar jag själv i vanliga bankfonder ( alltså utan den låsning och skydd som ett pensionssparande innebär) och min avkastning ligger en bra bit över tio %. Naturligtvis så måste man bevaka detta men vad sjutton på banken går man in ofta så det är riktigt spännande att kika.

          Det man även skall ha klart för sig är att en vanlig pensionsföräkring är din personliga och att den inte ingår i giftorättsgods. Är man gift så ingår sparande på vanliga bankkonton i giftirättsgodset. LIkaså är dess pengar inte skyddade från kron-olle så skriv inte på några borgenshandlingar tex. ifall ni k-sparar.

          Men i dagens läge så måste man i första hand se till att man har två månadsläner som buffert i hushållet. Man vet aldrig ifall man blir arbetslös, sjukskriven och hamna mellan stolar, vänta på utbetlaningar mm.Det måste vara prio ett.

          Det ger dig kanske lite kött på benen i alla fall ifall du skulle ta upp diskussionen med ett "proffs".

          Ställ frågan ifall du är under statskattegränsen att är verkligen vanlig pensionförsäkring bäst för mig, jag har härt att mankan k-spara. Se vad du får för respons.
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 29-07-2025, 17:57
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon