CITAT (Rapchic @ 09-11-2006, 20:59)
CITAT (Gurkan @ 09-11-2006, 21:58)
Visst är lökar olika starka men jag bölar alltid mer eller mindre när jag jobbar med löken ... i helgen gjorde vi fransk löksoppa och sambon fick fösa ut mig ur köket efter hälften av löken för att soppan inte skulle bli för salt (av min tårar).
Soppan blev fö. delikat, gratinerad i portioner med krutonger och god lagrad ost.

det där receptet lät spännande...
vill du kanske dela med dig?
Soppan är mycket enkel att göra och fruktansvärt god (dock lite fis-varning om magen inte är van vid mycket lök).
Recept ur huvet :
1/2 kg gul lök, fint skivad
1 liter buljong
smör
salt/peppar
vitt bröd
riven ost (kokboken rekomenderade lagrad Emmenthaler men jag använde parmesan)
Fräs löken i smöret utan att den får färg, ca 15 minuter på medelvärme, rör om ofta.
Häll på buljongen och låt koka minst 30 minuter
Skär brödet i kuber på 2-3cm, rosta dem i ugnen, rör om ett par gånger.
Häll upp soppan i ungnsfasta portionsskålar, lägg på krutongerna och osten överst, griljera soppan högt upp i ugnen med grillelementen tills ytan fått fin färg.
Ät och njut