Ett utdrag ur en artikel som jag hittade i aftonbladet:
Enligt ordboken betyder halvfabrikat råvaror som bearbetats industriellt för att (när det gäller mat) underlätta matlagningen. Några exempel på halvfabrikat: mjöl, havregryn, ris. Det är inte alla förunnat att själv kunna mala sitt vete eller korn. De djupfrysta ärtorna och majs-kornen är halvfabrikat, men inte särskilt dåliga, tycker jag. Den rimmade skinkan och köttfärsen är halvfabrikat, liksom korvar, bacon och kaffe. Det är ju som alla förstår knappt möjligt att laga mat utan halvfabrikat om man inte har tillgång till en kvarn, slakteri, rökeri.
Vi skulle knappt klara oss utan helfabrikaten heller. Bröd, leverpastej, yoghurt, glass, kaviar, inlagd sill, makrill i tomatsås. Grejer som industrin tagit över från oss eftersom vi inte hinner eller kan. Det finns bekväma lösningar som ärtsoppa och bruna bönor, som visserligen inte är svårt att göra själv men tidsödande. Färdiga köttbullar och fiskpinnar står på matsedeln var och varannan vecka i de flesta hem och det är obegripligt att det skulle vara något fel.
|