DN har idag en guide till julbordet. I den ingår en " Guide till dyrgriparna", som kan vara värd att citera rakt av:
"Guide till dyrgriparna
• Kolla vad som ingår i priset. Julborden skiljer sig mycket åt. Är det husets hemlagade eller inköpt? Hur lång är sittningen?
• Huvudregel: Ät dyra delikatesser. Undvik billiga och mättande rätter. Potatis, bröd och gröt är en katastrof för den prismedvetne.
• Huvudregeln ska givetvis vägas mot vad man tycker är gott och balans mellan smakerna. Ett halvt kilo löjrom kan bli för mycket.
• Tänk på att de flesta av de klassiska rätterna, sill, skinka, kål, Janssons, lutfisk, dopp i grytan och gröt, inte är några dyrgripar.
• Ta lite flera gånger. Sju gånger ska man ta på ett traditionellt julbord.
• Om arbetsgivaren står för kalaset kan du med gott samvete ta vad du vill ha.
• Dyrt: Löjrom, ål, kallskuret vilt, skaldjursrätter och fina ostar.
• Mellanklass: Lax, revbensspjäll och kallskuret.
• Billigt: Sill, ägg, julskinka, kål, lutfisk, Janssons frestelse och risgrynsgröt."