OJ! Det var kul att höra! Då finns det hopp om mina murar också.
Slog upp detta och fann följande roliga anekdoter som stöder att både cement och betong funnits länge - och att armeringskonsten kom av en trädgårdsbyggare!
REDAN ROMARNA
Namnet "cement" härstammar från de gamla romarna, som framställde ett betonglikt murbruk och kallade det för "Opus Caemetitium". Såväl Colosseum som Pantheontemplet är exempel på bestående betongarbeten ur antiken. På medeltiden hade det ursprungliga receptet för romersk cement fallit i glömska, som så mycket annat och man fick pröva sig fram till olika bindemedel. Rykten påstår att man till och med försökte använda sig av ättika och vin för att få fram en bättre hållfasthet.
VETENSKAPLIGA EXPERIMENT
Först på 1700-talet ledde vetenskapliga experiment till att förbättra cementet som bindemedel. Engelsmannen John Smeaton uppfann då en blandning, vars hårdhet han jämförde med de hårdaste engelska stenarterna. År 1824 utvecklade murarmästaren Joseph Aspdin portlandcementen, som än idag bär detta namn. Året efter grundades i Wakefield England den första cementfabriken. Sedan dess finns det, utgående från England och Frankrike, åter byggnader som enbart består av betong.
EN TRÄDGÅRDSMÄSTARES UPPFINNING
År 1870 var det en fransman, trädgårdsmästaren Joseph Monier som utvecklade byggnadstekniken. Han fick idén att fläta blomsterkorgar av metalltråd och omge dem med cement. Så småningom tillverkade han andra föremål med en cemententerad metallstruktur och sökte patent för konstruktionen. Den armerade betongen var uppfunnen och det var ännu ett viktigt steg, eftersom betongen i sej själv klarar stort tryck, men ej har så stor dragfasthet.
--------------------
|