Tja om man läser artikeln så ser man att den handlar en hel del om just hur olika växter reagerar på föroreningar i jord. Och detta här med hu rlätt föroreningar tas upp kan ju lyftas ut till en vidare horisont och omfatta föroreningar generellt och itne 'bara' kreosot ( anekdot - visste Du att kerosot säljs som miljövänligt i England även till utomhusanvänding etc etc)
Det viktigaste ( i mitt tycke)kopierar jag in nedan( nu är jag superstygg):
I forbindelse med revision af Miljøstyrelsens "Vejledning vedrørende rådgivning af beboere på let forurenet jord" iværksatte Miljøstyrelsens Jordforureningskontor i samarbejde med Miljøkontrollen, Københavns Kommune og Nordjyllands Amt i 1999 feltundersøgelser. Formålet med undersøgelserne var at vurdere betydningen af indholdet i afgrøder af PAH-forbindelser og metaller i frugt og grønt, dyrket i forurenet jord under realistiske forhold - specielt i relation til koncentrationer af jordforureninger, der er relevante i forhold til rådgivningsintervallet. Rådgivningsintervallet afgrænses af et jordkvalitetskriterium (hvorunder anvendelse af jorden er uden restriktioner) og et afskæringskriterium (hvorover enhver kontakt med jorden bør undgås). Undersøgelserne omfattede dyrkningsforsøg med grøntsager og indsamling af frugt, bær og nødder fra eksisterende træer og buske fra ikke-forurenet jord og jord med forskellige grader af forurening. Af rodfrugter (kartoffel og gulerod) blev der analyseret prøver både med og uden skræl. Undersøgelserne viste generelt stigende indhold af de fleste forureningskomponenter i grøntsager med stigende jordforurening, mens en sådan sammenhæng ikke kunne påvises for frugt og bær. Resultaterne viste dog for PAH-forbindelserne muligvis en tendens til højere koncentrationer i bær, der var dyrket på stærkt forurenet jord, end i bær, der var dyrket på ikke-forurenet jord. Konklusionen på undersøgelserne var, at de undersøgte stoffer kun i meget begrænset omfang blev optaget gennem planternes rodnet og transporteret til andre dele af planterne, men at stofferne derimod blev optaget i de dele af planterne, som havde direkte kontakt med jorden, hvilket primært gør sig gældende for rodfrugter. Der kan desuden ske en optagelse i de overjordiske dele fra jord, der er afsat på planterne som jordstænk ved kraftig regn eller som ophvirvlet støv i tørre perioder. Undersøgelserne viste, at stofferne findes i de højeste koncentrationer i rodfrugter som kartoffel og gulerod, men at langt den største del kan fjernes ved skrælning. Da koncentrationen af stofferne i afgrøderne er langt under koncentrationen i jorden, blev der i undersøgelserne lagt vægt på at undgå spor af jord i prøverne, der skulle analyseres - dels ved grundig vaskning og dels ved at undgå bær med jord på. Konklusionen er baseret på, at der ikke indtages jord sammen med afgrøderne.
´+++++++
Jag brukar undvika äta jord med mina grönsaker :-)))))) skämt åsido - mkt trevligt att läsa att ämnena i växten liggerlångt under koncentrationen i jorden. Och en viktig sak till ...... detta här är gjord på'lätt' förorenad jord med:-)
Så....självklart skall man itne odla i förorenad jord, men det mesta detta väcker i mitt sinne är alla dessa grönsaker odlade utomlands importerade - Holland t ex - aj aj aj. Eller de som i alla år odlat i slipers och telefonstolpar och helt plötsligt börjar undra en vacker dag vad de har stoppat i sig....
Nåja jag skall grunna vidare. Kul att SE at det gjorts undersöknngar på det - fram för fler testdata !!
Tack ifrån Ingrid
|