Katarinas jättelimpa
3-4 dl Axa’s grynblandning
6 dl vatten
1 dl mörk sirap
2 msk salt
6 dl vatten
1 paket jäst (eller en påse torrjäst)
vetemjöl till ”lös och degig” konsistens
Koka gröt av de fyra första ingredienserna. Häll gröten i degbunken. Häll i den andra mängden vatten. Känn efter med fingret om temperaturen är lagom för att smula i jästen. Det brukar vara lagom för torrjäst, använder du vanlig jäst kan du behöva vänta en stund. När jästen har lösts upp, häll i vetemjöl till lagom degig konsistens. OBS! Degen skall inte knådas på bakbord så den behöver inte släppa kanterna i bunken - den skall snarare vara "hällbar"... Veva i 10 minuter. Jäs till dubbel storlek. Häll degen i en smord och mjölad långpanna. Jäs till dubbel storlek igen. Grädda i 175-200 grader i ca 30 minuter.
Efter gräddningen kan man dela brödet i "limpor" och frysa in om man inte är storkonsument av bröd. Man kan ju naturligtvis grädda i mindre formar också... Det stora brödet är extra trevlig om man skall ha fest t ex och klart praktiskt när man som jag har växande "ungherrar" hemma! Det går åt smörgås!!