CITAT (Anders Roslagen @ 08-02-2007, 22:49)
parklindarna som kräver beskärning - för att bli symmetriska och för att hålla efter alla kvastiga stamskott som de så lätt får.
Att parklinden (Tilia x europaea) kräver beskärning för att bli symetrisk håller jag inte riktigt med om. Vi får vara noga med att det finns olika sorter av parklind som alla utvecklas olika. Några av dem, t.ex. 'Koningslinde' utvecklas extremt symetriskt och kräver i princip ingen beskärning alls. 'Zwarte Linde' har inte alls samma sammanhållna krona men kräver ingen större beskärning om den står solitärt och någorlunda ljust. Samma sak gäller för glanslinden (Tilia x europaea 'Euclora').
Vad som kan vara problematiskt är de gånger då inköparen inte har varit så noga med plantmaterialet och valt fröförökad lind t.ex. fröförökad skogslind eller parklind. Då kan den utvecklas väldigt olika. Detsamma kan gälla bohuslind (Tilia plathyphyllos) som också är fröförökad. Denna kan också få väldigt trubbiga grenviklar om den står skuggit vilket kan leda till att grenar ligger väldigt nära varandra och därför motiverar en viss uppbyggnadsbeskärning.
Om det är de knölar jag tror ni pratar om, kallas dessa sphaeroblaster (sfäroblaster) och förekommer hos många trädslag, framför allt hos bok, ek och lind. Det är helt enkelt fikopplade tillväxtpunkter som inte har någon kontakt med veden men med ett eget kambium. Hos lind förekommer den på alla sorter men är vanligare på parklind.