CITAT (Big Gardener @ 08-03-2007, 21:28)

Stopp och belägg här och nu! Vad är det egentligen för mandel vi pratar om igen? Den mandel som är tydligt odlingsbar på våra bräddgrader, så som ni beskriver, är Prunus amygdalus - Bittermandel. Den är, enligt mina odlingserfarenheter ungefär lika härdig som persica och något mindre härdig än aprikos. Jag har sett ett underbart och stort mandelträd i blom i en av Visbys gränder, väldigt skyddat och varmt. Sötmandeln Prunus dulcis är absolut inte lika härdig och kräver en mycket lång säsong. Jag är inte den som ska säga att det inte går. Det har jag för lite erfarenhet av men jag har diskuterat skillnaden mellan söt- och bittermandel och jag har fått den klara uppfattningen att det är relativt stor skillnad...
så jag trodde också , för första gången i odlas historia håller jag med dig . för vad jag har läst så ska mandel klara -10c -12c . men sen så vet jag inte nu som Ludvig Johansson skrev hur det egentligen är . men dock har jag även läst att den äkta mandeln ska kunna klara sig typ som i södra öland och södra Skåne . och den är inte testad i Sverige och jag har heller ingen erfarenhet av äkta mandel så jag säger bara vad jag läst på sidor och i böcker
Redigerat av flaxss: 08-03-2007, 21:36