Kryddor kan man köpa färdiga. Dom som finns i vanliga affärer funkar bra, men man får hålla på (hemma?) och ställa ut dom över dagen och in på natten i ett par veckor. Dom är ju växthusodlade och ganska bortskämda.
Smultron och jordgubbar är bra.
Annars är morötter en höjdare:-). Om ni har en krage högt, så ska ni se till att luckra jorden under ordentligt om ni ska ha något med rötter.
Plocksallad är bra och ger snabbt resultat. Persilja är trevligt. Man kan så en del frön och fylla på med ett par plantor för att få tidig skörd. (Persiljefrön ska ner till helvetet sju gånger innan dom gror trodde man förr... Kan ta mer än en månad attt gro.) Spara sedan några av årets plantor till hösten, så har du "starthjälp" nästa år.
Rädisor gillade inte mina barn när dom var små, men dom kommer ju så fort att de var roliga ändå. Man kan markera morots- och persiljeraderna genom att så några få rädisfrön per rad. Det blir lagom att smaka också.
Sättlök är suveränt. Användbart och kommer jättesnabbt. Vill du ha mycket, så är schalottenlök väldigt tålig att lagra. Fjolårets är fortfarande fin i vårt garage. Så länge den inte fryser, bara.
Grönkål, Runåbergs Red Russian (finns på webben) är jättetrevlig, mild i smaken, som salladskål, nästan. Vacker och lättodlad.
Sen är blomsterkrasse och ringblommor kul, för man kan äta de vackra blommorna.
Jag täcker odlingen ganska länge med fiberduk, för att slippa alla djur som vill smaka, morotsflugot, lökflugor, kålflugor, kålfjärilar...
--------------------
Hälsningar Eva
|