Fröstam = så man gjorde förr i tiden man tog ex. ett frö från ett äpple och sådde. Det skottet man fick upp använde man som grundstam och ympade in en ädel sort på. Fröstammar ger långlivade men mycket stora träd. Fröstammar används fortfarande till ex. päronträd.
Grundstammen styr en hel del när det gäller fruktträd. Det är grundstammen som styr hurpass stort trädet blir, hurpass snabbt det sätter frukt, hur bra förankringen är + till viss del härdigheten.
Det finns många svagväxande grundstammar numera som gör så att träden blir mindre ex. istället för ett Bigarrå träd på 10-12m så blir de bara runt 3-4m vilket passar bättre i många moderna små trädgårdar. Ofta sätter sorter ympade på svagväxande grundstammar frukt tidigt vilket också passar eftersom folk ofta flyttar ofta nu och man har inte tid att vänta 10år eller så som en del sena sorter ympade på starkväxande grundstammar kan ta på sig för att sätta frukt. Nackdelen med en del träd ympade på svagväxande grundstammar är att livslängden är inte så lång ex. ett äppelträd kanske bara lever 30-40år (livslängden är ännu kortare på dessa i yrkesodlingar), de kan behöva stöd hela livet + man kan behöva vattna och gödsla lite mer noga.
Vilken växtzon är det som det handlar? om vill du ha fruktträd som blir stora eller vill du ha mindre träd?
--------------------
Mvh Åsa
Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
|