Jag är en sån där riktig julfreak, en sån som firar jul så jag nästan mår illa själv. Med egenhändigt saltad(och styckad) skinka, hembakt bröd, köttbullar och massor av hemmagjort godis. Ett riktigt bonnajulbord skall det vara med flera sorters sill, Jansson, fiskgratäng, kôrv, lax, rödkål, sylta m.m.
Sen skall det vara tallris, enris och julgran. Och en sparvenek på utsidan. Tomtar är jag inte så mycket för men några gammaldags nissar har jag.
Men viktigast för mig personligen är nog att det är rent och städat i varenda liten vrå. Med nypålagda juldukar och rentvättade trasmattor. Kontrasten från dan innan med skinkgriljering och stök.
Veckan före jul tar jag ledigt från bonderiet och städar, städar och städar. Överallt, noga, noga. Det som blivit eftersatt under resten av året tar jag igen nu. Det är ett jäkla slit men det känns så himla gott att veta att det är gjort sen. Sen är jag visserligen helt slut på julafton

men på juldagen- då njuter jag