Vad jag vet är det bara äkta valnöt (Juglans regia) som ger goda nötter. Den anses härdiga till zon 2. Det blir ju lite zonknäckning att prova en sådan. Du kanske kan få trädet att överleva med skydd men frågan är om nötterna hinner mogna. Och risken finns alltid att det fryser tillbaka kraftigt eller t o m dör.
Den bästa rent zonmässigt är juglans mandschurica. Jag har inte smakat nötterna men tydligen är dom hyfsat ätbara men inte i närheten av dom äkta.
Japansk eller svart valnöt går nog att få att överleva men de lär inte heller ska ha så goda nötter.
Personligen är jag road av zonknäckning och har definitivt tänkt prova äkta valnöt.
Cilla här på forumet har en äkta i zon 3 som hon har låtit bli mer buskartad och den växer då mycket bättre och fryser tillbaka mindre.
--------------------
Jerker i Gävle
|