JORDNÖTSSOPPA (4 pers)
1 lök 1 vitlöksklyfta 2 tsk färsk ingefära 1 medelstor morot 2-3 potatisar ½ liter grönsaksbuljong 1 ½ dl krossade tomater 1 tsk chili 100 g jordnötssmör (med bitar) 2 tsk socker Salt och peppar 1 nypa kummin
Fräs löken i olja på medelvärme. Tillsätt vitlök, kummin, ingefära och chili och fräs ytterligare en minut. Tillsätt hackad morot och potatis, rör om och tillsätt sedan buljongen och de krossade tomaterna. Låt sjuda i 30 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta av kastrullen från plattan. Rör i jordnötssmöret, socker, salt och peppar. När soppan har svalnat något, mixa den i en matberedare. Tillsätt lite vatten eller mer buljong om soppan blir för tjock. Ställ tillbaka på plattan och värm igen. Servera med bröd.
|