CITAT (Jan Lindgren @ 04-11-2007, 09:30)

Hej Mimmi!
Det vore intressant att få tips på vilka undersökningar du hänvisar till. När det gäller kravgrisar så släpper de ut fyra gånger mer ammoniak och 1,4 gånger mer fosfor än konventionellt uppfödda grisar. Orsaken är kravs konstiga regler. Är man miljömedveten så äter man inte kravfläsk.
Tycker du att det är rätt att minska matproduktionen i världen och höja matpriset när så många är undernärda?
MVH
Jan Lindgren
Det är nog inte riktigt så enkelt som du låter påskina. Några tankar som dyker upp:
Konventionellt odlade grönsaker med pesticider kan orsaka sjukdom och på sikt död exvis genom cancer, njursjukdomar, leversjukdomar som kan uppkomma pga gifterna.
På sikt behöver det inte vara dyrare med ekologiskt producerad gröda i och med att kunskaperna ökar, exvis inom biologisk bekämpning.
Konventionellt odlade grönsaker kan innehålla mindre näring än ekologiskt producerade vilket gör att man behöver äta mer av dessa för att få samma näringsmässiga kvalité. Jag har inga länkar som styrker det fn.
På nyheterna har jag vid flera tillfällen hört om vetenskapliga undersökningar som har visat att de som äter kravodlad mat har mindre pesticider i urinen.
Det största problemet i världen som orsakar flest dödsfall är brist på rent vatten. Och alla gifter som används vid konventionell matproduktion försämrar vattnet. I ivärlden passerar många av medlen reningsverken och läcker ut i naturen med negativa effekter på människors och djurs hälsa.
Ja, det var några av tankarna som dök upp.