Nu hittade jag det:
Urklippt från Wikipedia:
" Tannin eller garvsyra är en ester mellan flera gallussyror och glykos som ger den bittra smaken i rött vin (ibland även vita viner). Tanninet finns i vindruvans kärnor och skal i olika mängd för varje druvsort. Blå druvor, som man i huvudsak gör röda viner av, innehåller mest tannin. Bland dessa kan till exempel druvsorterna Malbec, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo eller Tannat nämnas. En röd druva med mindre tannin är druvan Pinot Noir, vilken har en mindre färgintensitet. "
Huruvida tanninet verkligen är migrän-framkallande verkar vara lite oklart.
Jag hittade också att själva ektunnan avgav tanniner.
Får man migrän av rött vin skulle man alltså kanske kunna prova ett vin som inte är lagrat på ekfat?
Och nej, Lady Hamilton, jag håller inte med dig! Det enda öl duger till är att hällas över bastu-aggregatet