Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Utbredd fruktträdskräfta, Går det att rädda träden?
          Josef
          Inlägg 30-01-2004, 12:29
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 2
          Medlem sedan:
          30-01-2004
          Medlem nr: 2 742



          Hej.
          Jag har tre gamla äppleträd i runt torpet. Samtliga har ej beskurits på minst 35 år. Alla träden är angripna av kräfta på flera ställen. På två av träden är själva stammen kraftigt angripen nästan ända nere vid roten. Träden ger dock fortfarande några äpplen i toppen. Äpplena är goda och är för mig av okända sorter.
          Jag funderar på att ta ympris från dessa och ympa på vildapel eller på grundstam från plantskola. Frågan är om det är lönt. Kommer dessa nya träd också drabbas av kräfta? Kan man förhindra detta genom att såga ner de gamla träden stax efter att ymparna tagit sig?
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Cilla
          Inlägg 30-01-2004, 18:56
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 9 115
          Medlem sedan:
          04-11-2002
          Medlem nr: 126



          Jepp, också sårfria ympar sprider kräftan och bl a det gör att man tror att kräftsvampen är systemisk, dvs lever och sprids i hela trädet.

          Jag kommer ofta till trädgårdar, torp, alléer och parker med kräftsjuka träd, och får frågan om vad man ska göra. Det finns inga åtgärder som passar överallt men detta är några resonemang som brukar hjälpa trädägarna att komma till beslut:

          - Man kan leva med kräftan. Smittade träd kan leva länge men kräftsjukan vinner så småningom och träden får under tiden många döda partier.
          Orsak till att behålla kan vara att man inte har nyplanteringsplaner eller att grannen invid har näraliggande kräftsjuka träd som inte kommer att tas bort.

          Behåller man starkt smittade träd är det bäst att inte utföra beskärning av dem alls. Sporerna sprider sig lättare om man beskär. Måste man beskära gör man det en torr dag under juli, augusti eller september. Har man inte nya trädplanteringsprojekt på gång och de intilliggande friska träden är av sorter som inte lätt smittas kan man vänta med att ta bort träden till dess att man själv eller grannen börjar få planer på trädplanteringar. Av våra vilda skogsträd är ask och asp sådana som lätt smittas och i övrigt lövträd som beskärs, skadas eller står i vattensjuk/sammanpackad mark. Fruktträd av alla sorter är lättsmittade även om det här finns sådana som smittas lättare än andra.

          - har man friska fruktträd i närheten eller vill börja plantera är det stor risk att dessa också smittas. Helst ska man ta bort de smittade träden en torr dag på sommaren och genast bränna eller ta bort all död ved. Låter man veden ligga i ett hörn kan man lika gärna låta trädet stå kvar.
          Därefter väntar man ett år innan nyplantering sker.

          - som Åsa skriver måste marken uppluckras och dräneras. Detta kan man göra det året man "väntar" och inte planterar. Ofta kommer kräftan i träden på grund av en kombination av sammanpackad mark, kanske med ler och hög vattenhalt delar av året, och illa utförd eller grov beskärning. Sammanpackad eller blöt mark gör att träden kommer igång senare på våren, och när luftvärmen kommer uppstår mycket små sprickor i och strax under barken, som kräftsvampen får fäste i. Har man dessutom sågat grovt kommer kräftan som på beställning.

          - De första träden man planterar bör vara sorter som har mindre benägenhet att få kräfta. I övrigt håller man god trädhygien genom att t ex alltid decinficera beskärningsverktygen mellan varje träd/buske. Görs lätt med kokande vatten eller T-sprit.


          --------------------
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 27-07-2025, 23:36
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon