De fruktbärande citrusträd man ser i handeln är framtagna för att ge frukt (små frukter) vid tidig ålder och på små plantor. De kärnor man plockar kommer från frukter där träden INTE har dessa egenskaper, där är det stora träd som är anpassade för att ge optimal fruktsättning.
Ingen av våra björlkar är skildkönad, men hanblommorna sitter i spetsen på skotten medan honblommorna sitter i bladvecken.
Även om moder och fader är den samma så sker en omlagring av det genetiska materialet vid meiosen (köncellsförökning) och en halvering av antalet kromosomer . Denna omfördelning gör att egenskaper blandas, vissa egenskaper som inte varit synliga tidigare (undertryckta gener) kan få genomslag medan andra försvinner. Därför blir inte egenskaperna hos avkomman samma som hos föräldrarna. Så för att få samma egenskaper så skall man undvika meios (d v s klona tex genom ympning) . Det är också därför det är så stort intresse i att klona diverse husdjur, eftersom man då vet exakt vad de har för egenskaper. Men meios är faktiskt mycket viktigt, det är ju det (tillsammans med mutationer) som skapar genetisk variation, och det är bra att ha.
|