gödsel är inte bra till kryddväxter , dels för att dom växer fort och får en grön färg . och dels för att smaken försämras av gödsel och dom växer för långt ut på hösten om man bor nordligt vilket gör att känsliga växter får skador . och använder man naturlig gödsel som exempel köpe kogödsel så innehåller den en mängd torv vilket ger dom en dålig övervintring torven dar till sig fukt . vilket gör att växter som salvia,lavendel,timjan kan ruttna . plus desto torrare och desto soligare dom står desto bättre smakar dom .
vill man få en riktig fin kryddsmak i kryddväxter ska dom har torka och hetta och ljus både dag och natt .
men dock alla kryddävxter vill inte ha sådär som jag nyss skrev , många vill ha lite näring också sådär har du rätt finns ju många kryddväxter som vill ha mer jord än sand-grus plus lite näring för att växa bra .
dessa kryddor är exempel på sådana som får en bättre smak om dom står torrt och soligt och näringsfattigt plus övervintrar dom bättre utan för mycket näring och om dom står torrt .
lavendel curryört ( inte matlagnings krydda ) helgonört rosmarin - skyddat oregano salvia olika sorter timjan - citron,back,krydd,grå olika malört isop
|