Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Genmanipulation, nackdelar/fördelar
          Unn
          Inlägg 10-02-2004, 13:53
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 445
          Medlem sedan:
          09-09-2003
          Medlem nr: 2 288



          Hej alla!
          Har nyligen börjat en ny studieinriktning (igen,,,)och har därmed börjat läsa en del om genteknik. Själv har jag på rätt luddiga grunder en bestämd motvilja mot genmanipulerade grödor, men förstår samtidigt (beroende på syfte) att det kan ha sina poänger. Jag är lite nyfiken på er odlares synpunkter kring detta om ni har några skarpare än mina. Skulle ni odla/äta manipulerade grönsaker och varför/varför inte? Å var går gränsen mellan förädling och manipulation?

          Undrar
          Unn, som bara odlar grönsakaer av gamla sorter å aldrig köper genmodifierade produkter
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          KURT
          Inlägg 11-02-2004, 10:04
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          GM majsen har man stoppat in Bacillus thuringiensis gener i så att inte insekter skall angripa den. Det är tveksamt med resistensgener överhuvudtaget tycker jag, både att det inte "tillför" något näringsvärde och att det kan bli resistens hos insekterna. Om man däremot kan:

          1. få bönor att innehålla alla essentiella aminosyror

          2. ordna fler vitaminer i växter, tex vitamin B12 som bara vissa bakterier kan tillverka "naturligt" och som därför inte finns i växter "naturligt".

          3. Påverka kolhydratsammansättningen i växter (det kommer snart för industripotatis som odlas för att pappersindustrin skall få billigare stärkelse ).

          4. Påverka fettsammansättningen i växter, mera fleromättade fettsyror, omega-3 fettsyror i växter. Det senare kan tex behövas om man i framtiden vill odla fisk (vi kommer ju inte kunna fånga vild fisk!) på vegetarisk föda se DN artikeln om detta tidigare i Jan: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=219615

          När det gäller andra organismer än växter så har genetiskt förändrade organismer använts sedan slutet av 70-talet. Visserligen inte för konsumtion, men tex för läkemedelstillverkning (insulin och alla andra proteinläkemedel).
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 02-09-2025, 12:04
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon