|
Tillsatser i maten, är den mer som har reagerat |
|
|
|
29-01-2008, 13:19
|
Medlem
Antal inlägg: 107
Medlem sedan: 13-04-2006
Medlem nr: 7 406

|
Håller som bäst på att läsa boken "Den hemlige kocken" http://www.hemligekocken.se/och jag förundras över alla tillsatser som finns i de flesta matprodukter, i genomsnitt äter vi 6-7 kg tillsatser per år!! Burger Kings jordgubbsmilkshake innehåller inte mindre än 48 svåruttalade komponenter (bensylacetat, dipropylekton, metylcinnamat, fenytylalkohol, anisylformiat osv.....) Vanillin=utvinns ur lignin som finns i ex rutten gran, använd istället för den dyra äkta vaniljen i ex glass, bakverk... Rökt skinka röks oftast inte utan det tillsätts rökarom istället, blir ett mycket lägre kilopris då för producenterna (3:50 kr/kg), skulle producenterna fråga mig så skulle jag gärna betala 5 kr extra för att få skinkan rökt på "riktigt", det tillsätts ju en massa andra saker i skinkan också för att få ner kilopriset (för producenterna) så de måste tillsätta smakförsärkare E 621, ett ämne vars syfte är att göra smaklösa livsmedel lättare att få ner. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/ka...er/glutamat.htm
|
|
|
|
|
 |
Svar
|
29-01-2008, 17:29
|
Medlem
Antal inlägg: 142
Medlem sedan: 14-05-2007
Medlem nr: 10 406

|
Mosad och torkad potatis (89%), mjölkpulver, salt, gräddpulver, stabiliseringsmedel (E471 [vegetabiliskt] och E450), smörarom, vitamin C, antioxidationsmedel (E223 och E304) samt svartpepparextrakt. Till 100 g potatismospulver har använts 86 g mosad och torkad potatis vilket motsvarar 460 g färskt, skalad potatis.
av denna industriella process blir kokt mosad potatis senare torkad Felix pulvermos .............både dyrt och ä...igt.
tycker det blir en lång och dyr omväg för att äta potatismos.......
eller skala några potatisar dela i mindre bitar koka några minuter mosa tillsätt kryddor smör eller margarin o mjölk
Betydligt billigare gött mos.......
Valet är ditt...........
vadå inte tid..............
--------------------
"Vill du alltid ha sista ordet, talar du snart med dig själv."
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:50
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (bear @ 29-01-2008, 17:29)  Mosad och torkad potatis (89%), mjölkpulver, salt, gräddpulver, stabiliseringsmedel (E471 [vegetabiliskt] och E450), smörarom, vitamin C, antioxidationsmedel (E223 och E304) samt svartpepparextrakt. Till 100 g potatismospulver har använts 86 g mosad och torkad potatis vilket motsvarar 460 g färskt, skalad potatis.
av denna industriella process blir kokt mosad potatis senare torkad Felix pulvermos .............både dyrt och ä...igt.
tycker det blir en lång och dyr omväg för att äta potatismos....... eller skala några potatisar dela i mindre bitar koka några minuter mosa tillsätt kryddor smör eller margarin o mjölk
Betydligt billigare gött mos.......
Valet är ditt...........
vadå inte tid.............. Detta innehöll pulvermoset; E471 = Mono- och diglycerider av fettsyror E450 = Natrium-, kalium- och kalcium-difosfater antioxidationsmedel (E223 och E304) = Natriumdisulfit och Askorbylpalmitat, askorbylstearat Inget av detta tillsätter jag mitt hemlagade mos???
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 17:53
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Markus_H @ 29-01-2008, 17:50)  Detta innehöll pulvermoset; E471 = Mono- och diglycerider av fettsyror E450 = Natrium-, kalium- och kalcium-difosfater antioxidationsmedel (E223 och E304) = Natriumdisulfit och Askorbylpalmitat, askorbylstearat
Inget av detta tillsätter jag mitt hemlagade mos??? Jag tror det var precis det Bear menade, att eget mos är bättre.
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 18:24
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (LadyG @ 29-01-2008, 17:53)  Jag tror det var precis det Bear menade, att eget mos är bättre. Jo så förstod jag det oxå. Jag tyckte bara det var intressant att slå upp e-numren och se vad det innehöll. Alla e-nummer måste inte vara "farliga" tillsatser, även rödbetssaft (färgämne) har ett e-nummer men det är intressant att se hur mkt konstigt man tillsätter?
--------------------
|
|
|
|
|
29-01-2008, 18:42
|

Medlem
Antal inlägg: 8 260
Medlem sedan: 23-07-2005
Medlem nr: 6 231

|
CITAT (Markus_H @ 29-01-2008, 18:24)  Jo så förstod jag det oxå. Jag tyckte bara det var intressant att slå upp e-numren och se vad det innehöll. Alla e-nummer måste inte vara "farliga" tillsatser, även rödbetssaft (färgämne) har ett e-nummer men det är intressant att se hur mkt konstigt man tillsätter? Aha, det var så du menade. Ja visst är det lustigt att tillsatser, alla tillsatser, har ett nummer (även de som inte är konstgjorda). Att de inte skriver rödbetssaft istället? Det låter ju godare än E-nånting..!
--------------------
"Start by doing the necessary, then the possible and suddenly you are doing the impossible." - St. Francis of Assisi
|
|
|
|
|
29-01-2008, 22:06
|
Medlem
Antal inlägg: 15 810
Medlem sedan: 11-11-2003
Medlem nr: 2 558

|
CITAT (LadyG @ 29-01-2008, 18:42)  Aha, det var så du menade. Ja visst är det lustigt att tillsatser, alla tillsatser, har ett nummer (även de som inte är konstgjorda).
Att de inte skriver rödbetssaft istället? Det låter ju godare än E-nånting..! Det finns säkert en mening till varför man gör så. Kanske att om man döljer allt "konstgjort" under E-nummer och allt naturligt under sitt rätta namn så blir det lättare för oss konsumenter. Det kan ju vara så att livsmedelsverket kräver att de måste E-numreras. Tack för länkarna , har varit in och skrivit ut en lista över E-numren !
--------------------
Mälardalen zon 2 - 3
Att känna skuld är att vara human
|
|
|
|
|
29-01-2008, 22:19
|

Medlem
Antal inlägg: 8 776
Medlem sedan: 02-01-2006
Medlem nr: 6 891

|
CITAT (mamamaggan @ 29-01-2008, 22:06)  Det finns säkert en mening till varför man gör så. Kanske att om man döljer allt "konstgjort" under E-nummer och allt naturligt under sitt rätta namn så blir det lättare för oss konsumenter. Det kan ju vara så att livsmedelsverket kräver att de måste E-numreras. Tack för länkarna , har varit in och skrivit ut en lista över E-numren !  Förmodligen är det någon internationell/ europeisk standard de följer med E-nummer. Ibland ser man ganska konstiga översättningar på innehållsförteckningar så det finns väl ett syfte att ange tillsatser efter en standard. Men visst är det förvillande ibland för oss konsumenter när ett E-nummer kan vara klorofyll eller karoten (båda färgämnen) som vi får i oss naturligt via frukt o grönt men andra E-nummer kan vara helt syntetiska. Jag föredrar ju själv att det står namn på tillsatser men det kräver kanske större förpackningar då?
--------------------
|
|
|
|
Inlägg i den här tråden
carita Tillsatser i maten 29-01-2008, 13:19 Fenja Tur att man börjar bli så gammal att man behöver a... 29-01-2008, 13:23 cic Tur att man börjar bli så gammal att man behöver a... 29-01-2008, 15:15 LadyG Köp inte sådant som innehåller E620-625 (glutamat ... 29-01-2008, 13:26 Anki på Öland ................E620-625 (glutamat i olika former)... 29-01-2008, 21:59  LadyG Står MSG ibland också..... låter ju harmlöst när m... 29-01-2008, 22:15 Anki på Öland När jag började äta LCHF började jag samtidigt läs... 29-01-2008, 13:31 torvan Jag äter också enligt LCHF sen ett par månader til... 29-01-2008, 13:59 Markus_H Något jag har märkt ( jag läser alltid innehållsfö... 29-01-2008, 14:49 LadyG Om en produkt innehåller aspartam måste det stå ... 29-01-2008, 15:06 Markus_H Om en produkt innehåller aspartam måste det stå ... 29-01-2008, 15:31 LadyG "När aspartam bryts ned frigörs bland annat a... 29-01-2008, 15:35 carita Vad mycket läsvärt...har oftast handlat medvetet (... 29-01-2008, 16:48 Markus_H Vad mycket läsvärt...har oftast handlat medvetet (... 29-01-2008, 16:52 Stintan43 Äter också LCHF och det tar lååång tid att handla ... 29-01-2008, 16:57 LadyG E-nummernyckeln finns att beställa från Livsmedels... 29-01-2008, 16:57 Markus_H E-nummernyckeln finns att beställa från Livsmedels... 29-01-2008, 17:05  LadyG Så bra att den finns än. Tyvärr är den tillfälligt... 29-01-2008, 17:09  gunvor Så bra att den finns än. Tyvärr är den tillfälligt... 30-01-2008, 08:30       mamamaggan Förmodligen är det någon internationell/ europeisk... 29-01-2008, 22:27 renate Det är en halv vetenskap att handlar livsmedel ida... 29-01-2008, 17:41 gunvor Det är en halv vetenskap att handlar livsmedel ida... 30-01-2008, 18:07 Berith Aktuellt ämne - sötningsmedel i svenska sjöar. 30-01-2008, 08:20 Markus_H Aktuellt ämne - sötningsmedel i svenska sjöar.
Det... 30-01-2008, 11:23 Berith Aktuellt ämne - sötningsmedel i svenska sjöar.
Jag... 30-01-2008, 12:26 Bee Man undrar ju varför alla tillsatser behövs. Är de... 30-01-2008, 10:28 Lill Kaja
Mononatriumglutamat (monosodium glutamat), også... 30-01-2008, 10:36 LadyG "Enligt Naturvårdsverkets uppskattningar spri... 30-01-2008, 11:29 Stintan43 Det verkar som om livsmedelsfabrikanterna fortfara... 30-01-2008, 11:34 LadyG Det finns ju alltid de som köper på extrapris utan... 30-01-2008, 11:38 Stintan43 En liten omröstning kanske :flirting:
Kanske är... 30-01-2008, 11:43 LadyG Inte omöjligt, är man intresserad av att odla sake... 30-01-2008, 11:48 mamamaggan Vi såg det där om sötningsmedlet på TV i morse. Mi... 30-01-2008, 11:50 Stintan43 Vi såg det där om sötningsmedlet på TV i morse. Mi... 30-01-2008, 11:53 LadyG Visst är det lömskt av dem att göra så?
Jag föred... 30-01-2008, 11:55 mamamaggan Visst är det lömskt av dem att göra så?
Jag föred... 30-01-2008, 12:03 Markus_H Just suckralos fick väl ett stort genomslag i livs... 30-01-2008, 12:02 LadyG Hemköp i Sumpan som jag handlar ofta på, lyssnar f... 30-01-2008, 12:08 Henrik_ suckralos pratade dom om på tv för ett tag sen, de... 30-01-2008, 12:19 mamamaggan suckralos pratade dom om på tv för ett tag sen, de... 30-01-2008, 12:26 Pirum Ett tag fanns det en ketchup med mindre socker, de... 30-01-2008, 17:38 Henrik_ Jaha.. perfekt, tack :) 30-01-2008, 12:27 Stintan43 Gillar inte alls att det tillsätts en massa socker... 30-01-2008, 12:28 mamamaggan Gillar inte alls att det tillsätts en massa socker... 30-01-2008, 12:34 Anki på Öland Stod och läste på sytburkar idag. Önos skyltar med... 30-01-2008, 17:21 Markus_H Angående råsocker så tror jag det är försumbart at... 30-01-2008, 20:02 Henrik_ Angående råsocker så tror jag det är försumbart at... 30-01-2008, 21:39 torvan Läser just i DN att efterfågan på den fettsnåla oc... 05-02-2008, 10:17 Markus_H Läser just i DN att efterfågan på den fettsnåla oc... 05-02-2008, 11:02
1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
0 medlem(mar):
|
|
 |
|