Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


          > Vildlax eller odlad lax?, Förvirrad!
          Margaretha
          Inlägg 01-02-2008, 14:28
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 1 057
          Medlem sedan:
          02-05-2003
          Medlem nr: 1 309



          I höstas hörde jag i ett TV-program att man inte skulle äta odlad lax för den innehöll en del icke önskvärda ämnen, bl.a. antibiotika. Vildlax skulle det vara. Bättre för miljön också. Man uppmanades, att försöka få sin handlare att ta hem vildfångad lax.
          Nästan all lax som säljs - i alla fall i min ICA-butik - är odlad.

          Förra veckan sa någon i ett radioprogram, att man skulle inte äta vildlax på grund av risk för utrotning - utan odlad skulle det vara.

          Nu står jag här - som åsnan mellan hötapparna. Vill gärna kunna äta lax, men vad ska man välja - om det finns något val förstås.!?! Vill ju tänka på hälsa och miljö också!

          Finns här någon som vet mer? g.gif
           
          Citera
           
          Nytt inlägg
          Svar
          Netha
          Inlägg 01-02-2008, 17:21
          Länk hit: #2


          Gäster






          Klipp från sidan ..
          Antibiotika
          Användningen av antibiotika i Norge för alla djur (inklusive människa) står under strikt nationell kontroll. Odlad lax, behandlas, i likhet med alla andra djur, med antibiotika när det är nödvändigt av hälsoskäl. Under de senaste tio åren har användningen av antibiotika inom laxindustrin minskat med 95%, framför allt tack vare utvecklingen av effektiva vacciner och förbättrad odlingsteknologi. Om fisken varit medicinerad är det krav på en karantänperiod innan den slaktas. Inga rester av antibiotika tillåts och Livsmedelsverket har inte heller kunnat spåra rester av antibiotika i den norskodlade laxen som når konsumenten.

          Fettinnehåll
          Den norska laxen får äta så mycket den vill och innehåller därför 3-4 ggr så mycket fett som den vilda laxen. Fodret kan innehålla 35-40% fett. Fettinnehållet i laxen kan variera mellan olika uppfödare eftersom man tillåter innehållet av fett i fodret att variera mellan 12-40%. Fettinnehållet i köttet varierar också med storleken på fisken och generell är större fisk fetare än liten fisk. Därför får man oftast ett bättre resultat vid gravning av lax om man väljer en fisk som väger minst 3 kg. Fettet sitter insprängt mellan muskelbuntarna som vita stråk och om fisken är av den fetare typen kan filén falla isär, sk filéspaltning. Detta kan också ske om laxen inte svälts tillräckligt innan slakt. Stor del av laxens överskottsfett finns samlat i buken och kring fenorna.


          Läs hela HÄR

          .
           
          Citera



          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 10-08-2025, 05:56
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon