Brasiliansk oxfile har blivit populärt och dyrt. Anledningen är brasilianarnas sätt att föda upp kreatur. De får inget kraftfoder utan får ströva fritt och äta gräs, därför kallas den brasilianska oxfilen för "naturkött" i handeln.
Marken i Amazonas är billig och markägarna satsar på nötdjur. Regnskogen skövlas för att ge bete till djuren. Skövlarna kommer med sina maskiner och får i utbyte det värdefulla timret.
Efter fem år är marken av intet värde för boskapsägaren eftersom naturen börjar likna öken. Då drar man vidare och skövlar nya områden..
Att boskapen äter upp naturen i Amazonas står det inget om på förpackningen när vi handlar brasiliansk oxfile.
Medlem
Antal inlägg: 2 648
Medlem sedan: 14-07-2007
Medlem nr: 11 526
Ni har rätt. Bränn ner vart enda träd på hela jorden, vi klarar oss ändå - det finns ju respiratorer.
Undrar varför vi ska främja matproduktionen så när vi ändå bara lägger det på hög och låter det ruttna? Till vilken nytta skövlas regnskogar (och för all del andra skogar) för att ge plats åt ännu mer grödor och boskap, för att man ska tjäna pengar på en matindustri som överproducerar? Är det av samma skäl som vi gör en industri av fisket och fiskar upp allt som har gälar och även lägger det på hög att ruttna, alternativt mal ner det till hönsfoder så att vi kan hålla oss med fjäderlösa fän som producerar ännu mera mat som inte äts upp?