Linus. Som vanligt är du en mästare på att övertolka.
Att få att äkta valnöt har en tendens att få konstig grenbyggnad, delvis pga av infrysning av topparna till att...
"det är ett karaktärs drag i Sverige att alla äkta valnötter fryser i toppen var dom än är"
...var riktigt fin

Utgångspunkten för denna diskussion är helt fel eftersom ni pratar om zoner. Zonverktyget är som de flesta av oss vet ett väldigt grovt verktyg och säger egentligen inte särskilt mycket. Vad vi i stället bör diskutera är ståndorter och mikroklimat. Växtplatser ser helt olika ut beroende på hur de är belägna. Ljusförhållanden, markförhållanden, vind, vattentillgång m.m. är väldigt individuellt för varje växtplats och påverkar alla hur bra en växt, t.ex. äkta valnöt klarar att växa. Den äkta valnöten behöver mycket värme för att växa bra och klara vintern. Även inom zon 3 och zon 4 kan vi genom åtgärder förbättra värmesumma och mikroklimatet för att få motsvarande klimat som inom zon 1 eller zon 2. Därför kan vi alla lyckas att odla växter som normalt inte klarat sig inom ett område som normalt betraktas som högre zontal. Även i zon 1 och 2 kan dåliga förhållanden som vindutsatthet, dålig dränering och skugga göra så att zonen motsvarar en betydligt högre zon son zon 3 eller 4.
Grön eller brun ved? Jag vet inte riktigt vad du menar med det. Tillväxten hos lignoser sker i skottspetsarna tidigt på säsongen med en örtartad tillväxt som senare på säsongen bli förvedade. Förvedningen är en förutsättning för att tilväxten ska överleva köldperioden. En växt som är placerad på en ogynsam ståndort (och inte kommer upp i nödvändig värmesumma) har inte energi nog att förveda sina skott ordentligt inför vintern. Följden blir därför att topparna fryser in.
Därför har jag inte någon större lust att diskutera växtzoner annat än i väldigt stora sammanhang. När det gäller ofta infrysta toppar och konstig grenbyggnad som följd av detta, menar jag att detta sker när den äkta valnöten är placerad på en för den dålig ståndort, vilken växtzon det än handlar om.