På en golfbana växer inte gräset i en lervälling. Växtunderlaget är åtminstone 20-30 cm tjockt redan från början och där kan sand användas - dels för att bibehålla ett stadigt, jämnt och bra underlag och dels för att det inte är meningen att gräset på en golfbana ska ha en allt för kraftig tillväxt (kostar för mycket i underhåll, dvs klippning). Grässorterna är också utvalda bl.a. med tanke på detta.
Om man vill förbättra en gräsmatta där växtunderlaget är för lerrikt måste man helt enkelt lägga ett nytt växtunderlag (sand/grus+matjord) ovanpå som är åtminstone 20 cm tjockt. Lägger man bara någon centimeter sand direkt i gräsmattan förbättras som tidigare nämnts endast bärkraften i gräsmattan, inte själva gräsets växtbetingelser (snarare tvärtom, som nämnts om tilltäppning av leraggregatens håligheter). Om problemet heter mossa handlar det dessutom oftast om att växtplatsen är allt för skuggig. Många mossor trivs ju dessutom alldeles utmärkt också i sandig mark...
Och nej, det skulle inte falla bönder med leråkrar in att köra ut sand. Det skulle inte hjälpa ett dugg. Däremot förbättrar man odlingsbetingelserna (tillfälligt - för en växtsäsong) genom att plöja ner organiskt material (djurgödsel, halmrester, ogräs) i leran. Efter hand som det organiska materialet förmultnar lämnar det kvar håligheter i leran som förbättrar syre- och vattentillförseln till växternas rötter. Men en leråker slammar ändå igen ganska mycket efter höst- och vårregn, varför allt måste göras om igen till nästa säsong. En annan orsak till plöjningen är att ge grödorna en bättre start i förhållande till ogräsen - det finns alltid fleråriga ogräs färdigt i en stubbåker och om man inte plöjer ner dem får de ett försprång mot den gröda man vill odla, det är något som många bönder som gått över till s.k. direktsådd fått erfara.
Micke
--------------------
Får man bara ändan ur vagnen, behöver man inte ta sig i kragen.
|