Oj, vilket projekt! Det låter precis som vår sommarstugetomt, fast vi har haft vår i över 20 år...
Äppelträden har antagligen angripits av rönnbärsmal. När det är dåliga rönnbärsår går rönnbärsmalen på äpplena istället.
Beskärningen görs helst under juli-augusti-september när trädet har som bäst motståndskraft. Då skjuter det inte heller så många vattenskott. Annars går det ju bra under vårvintern. Gör inte en kraftig beskärning på en gång, ta bara bort det som är skadat och dött och grenar som ev. växer inåt.
Syrénen kan du kapa ca 20 cm ovan mark. När den vuxit upp, beskär du den direkt efter avslutad blomning för att få blommor till året därpå.
Rensa försiktigt under en ganska stor yta under vinbärsbuskarna. De har ytliga rötter.
När allt ogräs är borta lägger du på ett ca 10 cm tjockt lager gräsklipp på hela ytan. Det behövs ingen annan gödsel.
Du kan behöva lägga på klipp någon eller några gånger under sommaren men inte efter mitten på juli för då ska buskarna härda inför vintern. Året därpå gör du samma sak. Sedan behövs inte lika mycket täckning, bara så mycket att jorden inte är bar.
Den här metoden kan du använda till allt du odlar. Det finns inte bättre gödsel att få.
Rabarber: rensa noga och täck med gräsklipp.
Gräsmattor kan skötas hur mycket eller hur lite som helst. Vill man vara miljövänlig, så är det bästa att bara klippa den och låta den vara som den är. Ju fler örter den innehåller desto bättre. Vill du absolut gödsla, så undvik oorganisk gödsel.
Vi har en gammal grusplan som fått växa igen utan gödning och där har massor av vilda örter etablerat sig. På försommaren är det ett hav av rödfibblor och en och annan vallmo där. När de blommat ut kör vi över med gräsklipparen.
Man kan pröva att så in vitklöver i gräsmattan eftersom den binder luftens kväve och ger naturlig gödning till gräsmattan.
Gödsla inte innan du sår gräs utan vänta isåfall till gräset vuxit upp en bit och kan tillgodogöra sig näringen.
En utomhuskompost bör ha ett luftigt grovt material i botten som t ex kvistar. Varva sedan trädgårdsavfall med gammal kompostjord eller annan jord eller kvävefattigt material som halm, torrt gräs eller torra löv. Bäst fart blir det med jord.
Lägg komposten skuggigt och se till att den inte blir för torr eller för blöt.
Hallon kan du plantera när som helst om de köps i kruka. Tänk på att de är pigga på att sprida sig. Täck med gräsklipp.
Vill du läsa mer om att odla med gräsklipp, så kan du gå in på toppentidningen Natur & Trädgårds hemsida:
www.naturochtradgard.seLycka till!