Lite fakta om det här med PSA. Det är tyvärr inte så enkelt som framgått av tidigare inlägg och kan inte jämföras med mammografi:
PSA/Prostata Specifikt Antigen-prov:
Ett prov där man mäter halten av PSA (ett proteolytiskt enzym) i blodet. PSA är specifikt för prostatavävnad (organspecifikt) men däremot inte för prostatacancer (sjukdomsspecifikt). PSA produceras i körtelceller i prostatan, förekommer rikligt (normalt cirka 1 miljon gånger större koncentration i sädesvätskan än i blodet) och vars uppgift är att lösa upp det gel som omsluter spermierna, så att de får en ökad rörlighet på sin väg in i livmodern. PSA har således stor betydelse ur fertilitetssynpunkt. Sannolikt har PSA även andra funktioner, men dessa är inte kartlagda. Vid skador i prostatavävnaden (prostata-blod barriären) frigörs PSA och kommer ut i blodet. Detta totala PSA (PSA-T eller S-PSA) finns i serum dels i en fri form (PSA-F) och dels komplexbundet till två olika äggviteämnen (bundet). Kvoten mellan fritt (PSA-F) och totala (PSA-T) används även som ett medicinskt beslutsvärde då PSA-T ligger inom intervallet 2,5-10 ng/ml. Detta kallas för PSA-kvoten (PSA-F/PSA-T). Ligger detta värde under en viss gräns (oftast 21 % men kan variera p.g.a. läkarens totala bedömning) går läkaren i regel vidare med kompletterande undersökningar eller har patienten under fortsatt observation.
- Se
http://www.akademiska.se/templates/page____4266.aspx - Det sk PSA-testet för att spåra tidig prostatacancer är osäkrare än väntat, enligt en sjuårsstudie av 8500 friska män som gjorts vid Texasuniversitetet i San Antonio i USA. Även med ett lågt gränsvärde, 1,1 mikrogram PSA per liter blod, missade testet var femte cancerfall. Samtidigt var tre av fem indikationer falska. Enligt Svenska Dagbladet har svenska sjukhus gränsvärden på 2,6-4 mikrogram vilket gör dem mycket osäkrare. Undersökningsledaren Ian Thompson säger att de efterfrågade testerna bara ger en indikation på risken att ha cancer. För att inte påverka provet rekommenderas att man undviker sexuell aktivitet och/eller större fysiska aktiviteter (framförallt cykling!) 48 timmar innan provtagningen
- Förhöjt PSA förekommer vid prostatacancer, men kan även förekomma vid godartad prostataförstoring, inflammation av prostatan (såväl vid kronisk, men framför allt vid akut prostatit hos 70-80 % av drabbade och kan kvarstå i månader), urinvägsinfektion och efter cellprovtagning. Se
http://www.cancer.prostate-help.org/capropsa.htm. Ett PSA-prov är således i huvudsak organspecifikt (inte specifikt för en viss sjukdom). Det finns olika sätt att tolka PSA-värdet bl.a. med hänsyn till patientens ålder. Ett "normalvärde" anses ligga under 3 ng/ml.
- Enligt den brittiska hemsidan
http://www.cancerbackup.org.uk/Aboutcancer...test/ThePSAtest ger cirka 1/3 av alla prostatacancerfall ingen förhöjning av PSA-värdet. Man anger även, att vid förhöjt PSA-värde är detta i cirka 30 % av fallen orsakat av prostatacancer. Resterande fall är orsakade av övriga prostatasjukdomar eller av okänd anledning. Av hemsidan framgår även, att vart femte fall av prostatacancer inte upptäcks vid biopsi av prostatakörteln och att man bör vara observant på infektionsrisken (prostatit) av prostatan vid denna provtagningsmetod. Se även Screening.
- Studier som bl.a. visar hur prostatit och urinvägsinfektion kan påverka PSA-värdet finns på
http://prostatitis.org/pottspsa.html och
http://www.ub.gu.se/sok/dissdatabas/detaljvy.xml?id=5835 - Mer info på
http://www.nymedicin.com/news/2005/06/20/P...fran_P_S_A.html - Under senare år har man även påvisat låga koncentrationer av PSA i bl.a. periurethrala körtlar, endometrium, vid bröst- och njurtumörer. Betydelsen av denna upptäckt är ännu inte kartlagd.
- Se även
http://www.androvitae.se/pdf/Prostatacancerdiagnosv5.doc.pdf
Redigerat av Per-Erik: 04-04-2008, 09:52